1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15

  Sousse, Monastir  
  Midés, Tamerza, Chebika  
  Tozeur, Chott El Jerid  
  Kebili, Douz  
  Matmata  
  Ksar Hadada  
  Ghoumrassen, Chenini  
  Douiret, Tattouine  
  Kairouan  
 

12. den - 8.5.2012

Tattouine - Chenini - Douiret - Tattouine
t = 4:11; av = 17,2km/h; d = 70km; slunečno
 
 

 

Poslední den na kole byl pohodový okruh, tentokráte bez průvodkyně, potřebovala si od nás trochu odpočinout. Drželi jsme se ve skupině, ačkoliv rozdíly v rychlosti jízdy na kole byly mezi námi propastné. Vyšlápli jsme si kopec do městečka Chenini. Hned první odbočka vedla k mešitě u sedmi spících, Tato impozantní stavba s bílými stěnami je zajímavá díky výrazně skloněnému minaretu. Kupodivu nás vpustili dovnitř a podali výklad s legendou o tomto místě. Tak například berberské hroby jsou strohé, jen z kamene, zato arabský hrob má navíc tabulku se jménem. Pokud je pohřben muž, jsou na hrobu dva kameny, žena má na hrobu tři kameny a dítě žádný. Chenini je pro turisty významnou atrakcí, srovnatelnou s naším Karlštejnem. A tak není divu, že se nás snažil ulovit kdejaký průvodce. Zbytek okruhu byl velmi hezký a zajímavý, projížděli jsme palmovými oázami, obklopeni stolovými horami. S Ondrou jsme si v olivovém háji snědli oběd, konzervu s tuňákem a ostatní jeli napřed. Ovšem s Ondrou jsme pak pokračovali do dalšího zříceného města Douiret. Některé domky byly zrekonstruované a sloužili jako hotel. Zbytek zůstal napospas zkáze. Opět se jednalo víceúrovňové město, které jsme prošli do posledního detailu, i do míst, kde hrozilo nebezpečí, že se zřítí strop. Za chvilku jsme vylezli na vrchol hory, kde se před námi rozevřela náhorní planina. Cestou do Tattouine jsme se ještě zastavili v ksaru Ouled Debbab, kde byli uskladnění náhradní laminátoví dinosauři. V Tattouine jsme se sešli se zbytkem skupiny a vyrazili na večeři. Večer jsme ještě sháněli papírové kartony na proklad kol.

 

La Mosquée des Sept Dormants (u sedmi spících) je nádherná stavba s bílými stěnami, postavená v 8. Století v blízkosti města Chennini. Její minaret je výrazně nakloněný, avšak správným směrem k Mekce. Vedle mešity se nachází sedm hrobů, dlouhých 4 metry. K mešitě se pojí legenda, o které je zmínka i v koránu jako o jeskynních mužích a vypráví se i daleko za hranicemi Tuniska, třeba i v Jemenu. Skupina berberských mužů byla pronásledována římským panovníkem Deciem (201-251) pro jejich křesťanskou víru, a tak se ukryli v jeskyni. Vojáci je však nemohli najít, a tak vchod do jeskyně zazdili. Později, v dobách osídlování oblasti Muslimi, zde byla postavena mešita. Muži spali dlouho, 309 lunárních let a rostli. Když se probudili, tím, že jeskyně již byla malá a oni prorazili svými údy zeď, chtěli si jít koupit chléb. Když vylezli ven, zjistili, že jsou velcí, jejich peníze už dávno neplatí a svět se změnil. Jako svoji víru přijali Islám, a prosili boha, aby je zbavil života. Ten jim zřejmě vyhověl a proto je vedle mešity 7 velkých hrobů. Ve skutečnosti však mužů bylo šest a sedmý spáč byl pes.

Mešita (La mosquée) je muslimským svatostánkem. Věřící svolává Muezzin z věže - Minaretu a to pětkrát denně. Nyní již Muezzin využívá moderních technologií a pouští své písně z CD. Před vstupem do mešity je třeba zout si boty a v lepším případě je třeba si umýt nohy. Podlaha je pokrytá koberci a výzdoba jinak žádná. Modlitbu vede učitel koránu Imám, který leze po nízkých schodech do výklenku, zvaného mihráb. Ten je vždy umístěn směrem k Mekce. V mešitě nesmí chybět, vlajka se symboly Islámu.

Marabut je hrobka světce, jde o malou kupolovitou a bílou stavbu, která stojí většinou na nějakém kopci.

Douiret je ruina staré berberské vesnice, vybudované po okraji vrcholu stolové hory. Douiret sloužil jako opevněná obilná sýpka, neboli ksar. Umístění oproti jiným ksarům chránilo proti nájezdům protivníků. V roce 1850 zde žilo 3500 obyvatel. Obydlí jsou velmi rozlehlá a jsou rozprostřená po celém masívu. Douiret byl velmi významnou zastávkou karavan na obchodní stezce mezi městem Gabéz a Libyí. O třicet let později bylo město osídleno francouzskou armádou a původní obyvatelé město opouštěli. Zkázu města pak dokonala příroda.

 

silnicí do města Chenini

 

stolové hory

 

stolové hory

 

Martin na svém speciálu

 

Martin

 

silnicí do města Chenini

 

děti u krámku

 

zrzek

 

chlapec

 

stoupák do Chenini

 

mešita u sedmi spících

 

Jarda a Ondra

 

stolové hory

 

stolové hory

 

Martík

 

Martík na kole

 

strop v marabutu

 

u hrobu světce

 

Přemek v marabutu

 

Chenini

 

Marabut

 

Chenini

 

Marabut

 

mešita u sedmi spících

 

vlajka Islámu

 

Honza, Iva a Jarda v mešitě

 

svíčky v jeskyni

 

mihráb

 

nástroje na mytí nohou

 

uvnitř mešity

¨f

uvnitř mešity

 

uvnitř mešity

 

sedm spících z nich jeden pes

 

mešita u sedmi spících

 

berberský hrob ženy

 

arabský hrob muže

 

arabský hrob ženy

 

mešita u sedmi spících

 

mešita u sedmi spících

 

mešita u sedmi spících

 

mešita u sedmi spících

 

Ondra

 

Chenini

 

dotěrný chlapec - buzerant

 

buzerant

 

Chenini

 

Chenini

 

Chenini

 

Chenini

 

kozy

 

ministatek v Chenini

 

velbloud v Chenini

 

statek v Chenini

 

Chenini

 

Chenini

 

scénická část cesty

 

Jarda a Ondra

 

Ondra a Martin

 

Věra, iva a Jarda

 

skupinka

 

políčko s obilím

 

Martin ukazatel

 

scénická cesta

 

větrná studna

 

oběd pod olivami

 

pomeranč v olivách

 

krajem stolových hor

 

Douiret

 

mešita v Douiret

 

mešita v Douiret

 

mešita v Douiret

 

mešita v Douiret

 

Douiret

 

Douiret

 

Douiret

 

stolové hory

 

Douiret

 

Douiret

 

Douiret

 

zbytky města

 

zbytky města

 

na troskách

 

na troskách

 

spadlé město

 

Douiret

 

Douiret

 

nerost

 

Douiret

 

Douiret

 

marabut na náhorní planině

 

náhorní planina

 

nový Douiret

 

Douiret

 

Douiret

 

dinosauři

 

na dinosaurovi

 

Ksar Ouled Debbab

 

Ksar Ouled Debbab

 

šití berberského stanu

 

šití berberského stanu

 

Tattouine

 

špagety s jehněčím

 

Boga Cola

 

sbě kartonů na kola