1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15

  Sousse, Monastir  
  Midés, Tamerza, Chebika  
  Tozeur, Chott El Jerid  
  Kebili, Douz  
  Matmata  
  Ksar Hadada  
  Ghoumrassen, Chenini  
  Douiret, Tattouine  
  Kairouan  
 

3. den - 29.4.2012

Moularez - Redeyef - Mides - Tamerza
t = 3:10; av = 18,6km/h; d = 59km; počasí pod mrakem, v závěru cesty větrné
 
 

 

Vstávali jsme poněkud brzy, to proto, že bylo třeba dojet na autobusové nádraží. V Tunisku se lidé přepravují mikrobusy po 8 a více lidech. Obrovská hala skrývala tucty zaparkovaných Peugeotů, Fiatů, Hyundajů a jiných mikrobusů, převážně evropské výroby. Každé auto mělo na sobě nějaký šrám. Na nás čekali dva vozy směřující do města Gafsa. Jeden byl zcela určen pro nás a druhý již byl obsazen, tedy kromě střechy, kam jsme naskládali kola. Řidič jel kupodivu velmi opatrně a docela se bál předjíždět. Jeli jsme přes Kairouan do Gafsy, což byla standardní trasa. Louage nás však zavezla dále do vesničky Moularez, kde přímo uprostřed obce, před zraky všech, jsme skládali kola. Seběhly se tak davy místních mužů, chlapců a dětí. Bedlivě sledovali montáž kol a měli ohromnou radost z našeho oblečení. Poblíž města se těží fosfáty a místní zrovna stávkovali, takže neměli co na práci. Tento kraj patří k nejchudším v celém Tunisku. Na kole jsme vyrazili směr Redeyef a jízda byla pohodová. Redeyef je rovněž hornické městečko na západě Tuniska, opět plné lidí bez práce. Město je zdobeno freskami s výjevy horníků a koryto řeky je zaplaveno odpadky. Městečko je známé především scénickou železnicí vedoucí z Metlaouí skrz kaňony Selja Gorges. Místní tržiště bylo malé, ale úchvatné. Přesto jsme si oběd raději objednali v nedaleké pizzerii. Za chvilku přijeli kluci na malých kolech a kroužili kolem nás. Jejich zbídačená kola vrzala a tak jsme několik strojů promazali. Obloha se zamračila a zůstala zamračená až do samého večera, naštěstí nepršelo. Z Redeyfu jsme pokračovali k horské oáze Midés. V roce 1969 přišla blesková povodeň a celou vesničku Midés poškodila. Domečky byly postavené z nepálených cihel – vepřovic a tak zkáza nenechala na sebe dlouho čekat. Podobný osud potkal i další horské oázy. Oáza Midés a její nedaleký kaňon se proslavil ve filmu Anglický pacient.

Den jsme zakončili v další horské oáze – Tamerza, která měla stejně pohnutý osud jako Midés. V nedaleké palmérii teče potůček a zdejší vodopád je vyhlášenou atrakcí. Bylo před sezónou a zdejší restauratéři a prodejci čekali na první turisty. Nedaleko vodopádu se na terasách rozpínal hotýlek pod širým nebem, kde nám nabízeli čaj a ubytování. Hned se nás jeden muž ujal a provázel nás kaňonem říčky a navazujícím vyschlým kaňonem, který je schopen se během deště hned zaplnit. Procházka byla příjemná, a zejména bylo hezké pozorovat, co příroda svoji silou dokázala. Tamerza je malé městečko, a tak jsme moc šancí na výběr restaurací nečekali, zvláště před začátkem sezóny. Zasedli jsme do první, kam nás ulovil její majitel. Byl to nejdražší podnik na celé naší cestě. Jídla v podstatě nešla objednávat samostatně, a vždy to bylo kompletní menu za jednotnou cenu 15TND. K jídlu jsme dostali malý salátek, dle výběru, v mém případě šlo o salát messouia, což je grilovaná zelenina, naložená v oleji, s nepříliš chutnými olivami. Pak následovaly studené brošety s asi třemi malými kousky masa a nakonec malý, těžko loupatelný pomeranč a čokoládové kuličky. Majitel si pak přišel podívat, jestli vše bylo v pořádku, kritikou jsme však nešetřili. On pak seřval svoji ženu, která jídla připravovala, ale přesto nám neslevil ani dinár, ba ani objednaný čaj navíc nám nenabídl zdarma, škoda, jinak pěkné místo

 

Tamerza je z jedné strany obklopena majestátními horami a ze strany druhé palmovými háji. Město tak získalo svůj věhlas nejen malebnými výhledy, ale také hotely s nejkrásnější polohou v Tunisku. Největším lákadlem oázy je vodopád, o kterém místní obyvatelé tvrdí, že je opravdu velký. Pro Tunisany je jistě něčím jedinečným, ale podle evropských měřítek je to však spíše jen taková sprška. To však nemění nic na skutečnosti, že je velmi malebný a dotváří tak kolorit celé oázy. Město je dnes již dostatečně zásobováno pitnou vodou pocházející z pramene, který vytéká z hor nedaleko města. Ten stačí pokrýt nejen spotřebu obyvatel, ale slouží také k zavlažování zdejších palmových oáz. Pramen je napájen dešťovými srážkami v zimních a jarních měsících, které bývají občas hodně vydatné. Například v roce 1969 pršelo nepřetržitě 22 dní a oblast postihly ničivé záplavy. Tenkrát v Tamerze přišlo o život několik set lidí. Podobně jako nedaleká oáza Chebika, byla i Tamerza po této přírodní katastrofě lidmi opuštěna a ponechána napospas osudu. Přestože neustále chátrá, daří se jí udržet všeobecný půdorys oázy s hlavní silnicí mířící z východu na západ. Bludiště úzkých uliček protínajících město z ní vybíhá směrem nahoru.V této opuštěné vesnici je dnes přesto pečováno o několik islámských mauzoleí, tzv. závijí. Nejpřitažlivější z nich je mauzoleum Sídí Tuátího, které bylo vystavěno na místě původního křesťanského kostela. Existenci tohoto božího stánku potvrdil i středověký arabský cestovatel a spisovatel jménem Tídžání. Mezi okolními poškozenými domy dnes mauzoleum hezky vyniká a v jeho interiéru se ukrývá hrob islámského světce a také prostory pro poutníky. Dalším známým mauzoleem je Mauzoleum Sídí Dára Ben Daháry, které se proslavilo tím, že jeho mihráb, neukazuje směr k Mekce, což je u islámských staveb naprosto ojedinělé. Patrně byl tento výklenek špatně navržen. Tamerza je nyní čím dál více navštěvována fotografy a dobrodruhy, kteří se nemohou nabažit jejím zvláštním kouzlem. Opuštěné domy a trosky tehdejšího městečka jsou nejpůsobivější ve světle zapadajícího slunce.

Fosfát (nebo fosforečnan, PO43−) je sůl kyseliny fosforečné (H3PO4), která vznikne odtržením všech tří kyselých vodíků. Fosfátový ion má tetraedrickou strukturu (grupa symetrie Td), okolo atomu fosforu jsou čtyři identické atomy kyslíku. Náboj iontu je 3−, jeho konjugovanou bazí je HPO42− (hydrogenfosforečnan), který je konjugovanou bazí je H2PO4− (dihydrogenfosforečnan). Dihydrogenfosforečnan je konjugovanou bazí kyseliny fosforečné. Fosfáty se v přírodě vyskytují v mnoha minerálech, např. monazit, apatit, atd.

 

 výjezd z hotelu Paris

 

 Sousse - autobusové nádraží

 

  Sousse - autobusové nádraží

 

  Sousse - autobusové nádraží

 

 montáž kol na louage

 

 domlouvání trasy

 

 Sousse - autobusové nádraží

 

 Jarda, Ondra, kola a louage

 

 Martík na střeše louage

 

 Přemek hlídá louage

 

 Gafsa - autobusové nádraží

 

 Martin s mrkví

 

 Věra a Jarda

 

 Honza a Iva

 

 krajina kousek za Gafsou

 

 krajina kousek za Gafsou

 

 sedlo do Moularez

 

 poblíž Moularez

 

 montáž kol v Moularez

 

Zvědaví domorodci

 

 Tygři v říji

 

 Jarda se svým speciálem

 

 kola téměř hotová

 

 místní bossové

 

 kluci spolu

 

 Moularez

 

 Moularez

 

 Hornický výjev v Redeyef

 

 freska v Redeyef

 

 úchvatné koryto řeky v Redeye

¨f

nepořádek

 

 nepořádek

 

 bryčka

 

 autoservis

 

 splašená bryčka

 

na křižovatce v Redeyef

 

 Honza navazuje komunikaci

 

 na obědě v pizzerii

 

 Orangina v Redeyef

 

Katka se svým obědem

 

 Na cestě do Tamerzy

 

 Ovce

 

  Martin na cestě do Tamerzy

 

  Katka na cestě do Tamerzy

 

 Věra a Ondra

 

 Menší palmérie

 

 s kočkami u alžírských hranic

 

Přemek a dvě holky

 

 skupinka jede do Midés

 

Skupinka jede do Midés

 

 Katka

 

 V okolí Midés

 

 pouštní růže

 

 vzadu je Midés

 

horská oáza Midés

 

horská oáza Midés

 

 henna tattouage

 

 horská oáza Midés

 

horská oáza Midés

 

 Přemek na kraji kaňonu

 

 Martin u kaňonu

 

kaňon v Midés

 

 horská oáza Midés

 

kaňon v Midés

 

 kaňon v Midés

 

 horská oáza Midés

 

 políčka

 

 políčka

 

 horská oáza Midés

 

 horská oáza Midés

 

 horská oáza Midés

 

 kaňon v Midés

 

 kaňon v Midés

 

 Midés

 

 oslík

 

 dva oslíci

 

 Midés

 

Midés

 

 horská oáza Midés

 

 Midés

 

 cestou do Tamerzy

 

 Katka a Martin

 

 Ondra a Jarda

 

horská oáza Tamerza

 

 závěrečný sjezd do Tamerzy

 

 kluci v Tamerze

 

 lev na kolech

 

oprýskaná puma 

 

 na cestě do oázy v Tamerze

 

palmy

 

 hasičák na palmě

 

oáza v Tamerze

 

 oáza v Tamerze

 

 oáza v Tamerze

 

velký vodopád v Tamerze

 

 vodopád v Tamerze

 

 husa

 

husy

 

oáza Tamerza

 

kaňon v Tamerze

 

 kaňon v Tamerze

 

 procházka kaňonem

 

procházka kaňonem

 

 Ondra v kaňonu

 

 kaňon v Tamerze

 

 kaňon v Tamerze

 

 Martin ve skalách

 

 řečiště

 

 Katka v korytu

 

 zpět nahoru

 

 náš průvodce

 

  náš průvodce

 

 západ slunce nad Tamerzou

 

 Tamerza

 

 zpět do Tamerzy

 

koberečky

 

 večeře za všechny prachy

 

nezdá se to, ale je to malá porce