1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15

  Sousse, Monastir  
  Midés, Tamerza, Chebika  
  Tozeur, Chott El Jerid  
  Kebili, Douz  
  Matmata  
  Ksar Hadada  
  Ghoumrassen, Chenini  
  Douiret, Tattouine  
  Kairouan  
 

2. den - 28.4.2012

Sousse - Monastir - Sousse
t = 2:48; av = 19,7km/h; d = 55km; slunečno, lehký vítr proti při cestě do Monastiru
 
 

 

Ráno jsme zašli na snídani do fastfoodu na růžek. Měl jsem z toho obavy, protože podnik neoplýval čistotou, židle při dosednutí lepily. Ale Ondra mě hned všech obav zprostil. To, že lepí židle je obraz toho, že je podnik dobrý a že sem lidé chodí. Posnídali jsme sendvič s tuňákem a nechali si přinést mátový čaj z kavárny z protější strany ulice. Pak jsme se vrátili na hotel, abychom sestavili kola a zkontrolovali jejich funkčnost. Sousse je sice pěkné město, které připomíná svými hradbami Jeruzalém, ale přesto jeden a půl dne na jeho prohlídku je až příliš. Proto jsme spolu s Ondrou vyrazili na kole do sousedního města Monastiru, rodiště prezidenta Habib Bourgiby. V Tunisku nejsou cyklostezky, ani vedlejší silnice, takže cesta do Monastiru byla sice po rovině, ale proti větru a za silného provozu. Provoz byl neskutečný, ale auta nás předjížděla velmi opatrně. Mezi městy je postavena moderní elektrárna na plyn. Poblíž Monastiru jsou obří saliny, zejména nedaleko letiště. V Monastiru stojí k vidění velká pevnost – Ribát. Je to největší ribát, který jsme v Tunisku navštívili, a láká spoustu turistů, včetně vozíčkářů, kteří se bohužel podívají jen na hlavní nádvoří. Součástí prohlídky bylo i muzeum. Na kole jsme projeli kolem mešity Alího a hned jsme vpadli do Medíny. Atmosféra byla kouzelná, ale možná to bylo dáno tím, že to byl teprve druhý den v Tunisku. Oběd na sebe nenechal dlouho čekat a opět jsme si dali něco z nabídky té nejumaštěnější restaurace v medíně. Po obědě jsme ještě navštívili mauzoleum prezidenta Burgiby, které bylo postaveno ještě za jeho života. Tuniský Masaryk postavil zemi na nohy a přiblížil ji více západnímu světu. Zrušil například mnohoženství a rozjel ekonomiku. Cesta zpět do Sousse byla po větru a tachometr neklesal pod pětatřicet. Odpoledne jsem ještě vylezl na maják v Sousse. Strážce majáku mi jej ukázal v plné parádě. Zatáhl záclonky, roztočil motor a nakonec rozsvítil lampu. Tento maják byl postaven v roce 1889 a zprvu měl mechanický pohon na závaží, které svoji tíhou majákem točilo až 7 hodin. Nyní jej pohání elektromotor a rozsvěcí žárovka 220V / 650W Viditelnost majáku je až ze vzdálenosti 52km. Za prohlídku majáku jsem zaplatil 10TND, ale ten zážitek je k nezaplacení. V podvečer jsem ještě navštívil Ribát a kochal se střechami města. Den jsme ukončili alkoholickým pivem a klábosením na terase hotelu.

 

Habíb Burgiba (3. srpna 1903 – 6. dubna 2000) byl tuniský státník. Byl vůdcem hnutí za nezávislost země na Francii a stal se následně prvním prezidentem Tuniské republiky (od 25. července 1957 do 7. listopadu 1987). Začal propagovat turistický ruch a umožnil západním investorům, aby zde vystavěli četné hotely. Jeho styl vlády byl autokratický, účinně potlačil opozici, hlavně z řad islámských radikálů, kteří byli vyhnáni do exilu. Dále zrušil mnohoženství a schválil další zákony, které přiblížily jeho zemi evropským měřítkům. Výrazně se zaznamenal do mysli všech tuniských žen, jelikož zavedl mnoho zákonů, které jim měly ulehčit jejich životy. Do té doby totiž Tunisko patřilo k typickým arabským zemím, kde se ženy chápaly jako podřadné vůči mužům. Byl dokonce za své vlády zvolen doživotním prezidentem, ale kvůli zdravotním problémům byl roku 1987 odstaven od moci. Tehdejší premiér Abidín bin Alí shromáždil 7 předních lékařů, kteří podepsali, že Burgiba již nemůže zastávat svůj úřad z důvodu pokročilé senility a premiér se tak stal prezidentem místo něj. Tunisané z důvodu tohoto odstoupení slaví státní svátek vždy 7. listopadu. V Monastiru, jeho rodném městě bylo ještě za jeho života vystavěno okázalé mauzoleum.

Monastir je přístavním průmyslovým městem, kde žije okolo 40 tisíc obyvatel. Byl založen Féničany jako přístav. Julius Caesar zde měl v roce 46 po Kristu tábor, ze kterého vyrážel na tažení do Afriky. První velké restaurátorské práce se v tomto městě uskutečnily na příkaz prvního tuniského prezidenta Habíba Búrgíby, který se zde v roce 1903 narodil a žil zde až do své smrti v roce 2000. Búrgíba se během svého života snažil proměnit město v elegantní a moderní metropoli. Nařídil vybudovat Národní palác a nechal upravit i prostranství před ribátem. Na severním okraji města můžete navštívit jeho rodinné mramorové mauzoleum se zlacenou kopulí a dvojicí 25 metrů vysokých minaretů, které vévodí hřbitovu Sídí el-Mezerího. Uvnitř mauzolea jsou uloženy ostatky členů Búrgíbovy rodiny a v rozměrném sarkofágu i ostatky samotného státníka. Na hřbitově vás pak jistě upoutá hrobka Sídí el-Mezerího z 12. století, po němž se hřbitov jmenuje. V sousedství mauzolea se rozkládá velká osmiboká stavba označovaná jako Hrob neznámého vojína. Jedná se o symbolický hrob všech tuniských vojáků, kteří bojovali za nezávislost své země. Hlavní památkou je bezesporu slavný opevněný islámský klášter „ribát“, který v roce 796 vznikl na pobřeží jako obranná pevnost. Měl uchránit obyvatele města v období Svaté války proti křesťanům, před nájezdy Berberů a dalších nepřátelských kmenů. Na stavbě byl spojen vojenský a sakrální význam, pod jednou střechou v ribátu totiž žili jak vojáci, tak i mystikové. Monastirský ribát patří k těm nejstarším a přitom nejlépe dochovaným v celém Tunisku. Jeho architektura snoubící se s okolní krásou přírody sem láká dokonce filmové režiséry. Natáčely se tady například scény filmů „Ježíš Nazaretský“, „Dobyvatelé ztracené archy“ nebo „Život Briana“ společnosti Monty Python. V modlitební síni ribátu dnes najdete muzeum zasvěcené islámskému umění, které vystavuje arabské mince, tkaniny a keramiku. Některé úseky hradeb jsou dekorovány cimbuřím, jinak se ale dekorací šetřilo. Nejvíce jsou ozdobena rámování oken a hlavice sloupů.  Prohlídku Monastiru je dobré začít v medíně, jejímž nejpůsobivějším prvkem je mešita Alího el-Mezerího ze žlutého kamene, která je však pro veřejnost uzavřena. Další významnou stavbou je Búrgíbova mešita z roku 1963. Byla postavena podle návrhu architekta Taieba Bouzgeunda, jehož inspirací se stala mešita Hammudy Paši v Tunisu. Jde o velmi rozměrnou stavbu, která do jisté míry narušila celkový půdorys medíny. Její modlitební síň bez problémů pojme až 1000 věřících. Exteriér i interiér je vyzdoben řadou prvků moderní architektury, přesto zůstaly zachovány požadavky kladené na tradiční islámské budovy.

 

snídaně na "růžku"

 

 Freddie připravuje placky

 

  Ondra a Jarda na snídani

 

  Martin se cpe sendvičem

 

výběr ryb

 

Sousse

 

Hradby v Sousse

 

Přemek a Věra skládají kola

 

Ondra staví kolo

 

Jarda montuje speciál

 

v atriu hotelu

 

elektrárna na plyn

 

Martin s elektrárnou

 

saliny poblíž Monastiru

 

 saliny

 

 saliny

 

saliny

 

Martin v přírodě

 

Ondra u salin

 

děti na pobřeží

 

replika lodi

 

 zajíc

 

květena

 

hřbitov v Monastiru

 

hřbitov

 

Ondra

 

Martin v přístavu

 

Ribát v Monastiru

 

letovisko v Monastiru

 

můj speciál

¨f

replika historické lodi

 

zbytky starého města

 

moped MBK (Motobekane)

 

Ribát v Monastiru

 

Ribát v Monastiru

 

Ribát v Monastiru

 

Ribát v Monastiru

 

Ribát v Monastiru

 

Ribát v Monastiru

 

Monastir

 

Monastir

 

hřbitov

 

Monastir

 

hřbitov a mauzoleum

 

Tunisanka

 

strážní věž

 

Ribát v Monastiru

 

strážní věž

 

Ribát bez bariér

 

Tuniské kočičky

 

riviéra

 

Monastir

 

mešita Alího

 

očista před modlitbou

 

mešita Alího

 

Ondra v Medíně

 

medína

 

medína

 

mauzoleum Burgiby

 

Mauzoleum Burgiby

 

 Martin u kaňonu

 

kaňon v Midés

 

občanský průkaz prezidenta

 

dar od Ronalda Regana

 

muzeum v mauzoleu

 

prezidentovo muzeum

 

hrobka s jeho ostatky

 

mauzoleum Burgiby

 

oběd v Monastiru

 

velká mešita v Sousse

 

ribát v Sousse

 

Sousse

 

Ondra

 

Sousse

 

Sousse

 

malí loupežníci

 

kočka v Sousse

 

Sousse

 

maják v Sousse

 

Sousse UNESCO

 

Sousse z majáku

 

Sousse

 

Sousse

 

Martin na majáku

 

 Lampa v majáku

 

Lampa v majáku

 

mechanika s 19.století

 

Výrobní štítek

 

Sousse

 

maják

 

maják a jeho strážce

 

Sousse

 

Sousse

 

kočka stresovaná muezinem

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

medína v Sousse

 

 medína v Sousse

 

mešita Dhaudího

 

luštěniny

 

zeleninový trh

 

řezník

 

volská hlava

 

koření

 

koření

 

policejní stanice

 

Sousse

 

kočky a smetí

 

Sousse

 

Sousse

 

Sousse

 

svatební kočár

 

rozjímání na terase

 

ribát

 

mapka sousse

 

ribát

 

na ribátu

 

Sousse

 

velká mešita v Sousse

 

pohled na maják

 

Sousse

 

Sousse

 

velká mešita

 

Martin

 

střechy v Sousse

 

přístav

 

střechy v Sousse

 

nepořádek na střechách

 

jak se žije v Sousse

 

ribát v Sousse

 

soumrak na pláži

 

rozbitý hotel

 

rozpadlý hotel v Sousse

 

rozpadlý hotel v Sousse

 

večeře na růžku

 

večeře na růžku