home trasa o zemi mozaika galerie 0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 zvuky závěr about
  Izrael - závěr:
 

Izrael je bezesporu zemí, kterou stojí za to navštívit. Nejde však o zemi fotogenickou ani památek zde není mnoho, ale je to země, kde se utvářely novodobé dějiny světa. Určitě je vhodné nahlédnout pod pokličku Izraelsko - Palestinského sporu a udělat si na věc vlastní názor, možná odlišný od postojů proamerických médií. Všude žijí lidé a Palestinci rozhodně nebyli nepříjemní. Izrael je směsí západního uhlazeného života s nepořádkem třetího světa. Izraelci mají nejvyspělejší zemědělství na světě, dovedou na poušti vybudovat úrodné zahrady. Je to však na úkor veškerého ekosystému v této zemi. Vodu záměrně zadržují v Galilejském jezeře a slabý proud řeky Jordán nestačí zásobovat vodou Mrtvé Moře, které vysychá. Izrael je poměrně kopcovitý a jízda na kole byla velmi náročná. Jezdili jsme především po hlavních tazích, v extrémních teplotách a většinou se zásobou jídla a tekutin na celý den. Za to však bylo kolo velkým pomocníkem k bezproblémovému průjezdu územím Západního břehu Jordánu (Palestinou), navštívili jsme i místa, kam vás cestovní kanceláře autobusem nedovezou. Program cestovní kanceláře Adventura byl dobře připraven a průvodce měl dobrý přehled o historii a místopisu Izraele. Na vrub cestovní kanceláři by se dala přičíst snaha minimalizovat náklady za každou cenou, myslím tím dva příšerné hostely (Tiberias a Jeruzalém), malý mikrobus na letiště a průvodce, který se trasu učil s námi.

 
  _______________________________________________________________________________

Židé si po mnoha letech vymaňují právo na zemi. Neakceptují současné osadníky a své činy si náležitě odůvodňují:

  • Zemi zúrodňujeme a staráme se o ni, máme tak na ni nárok.
  • Byli jsme odsud vyhnáni před 2000 tisíci lety, tato zem je Židům zaslíbená (biblické hranice)
  • Jeruzalém byl odjakživa židovským městem. Nyní je pod jejich správou a považují je za hlavní město Izraele

Základní pravidla košer stravování nejsou jen dána biblickým základem, ale vychází i z podstaty věci s ohledem na klima území:

  • Maso s krví by se zcela určitě zkazilo dříve než maso bez krve. Proto je zcela logické nemíchat maso s krví dohromady
  • Maso z prasete prý není čisté. Ano, prasata mají podobný zažívací systém jako člověk a trpí podobnými parazity. Navíc chov prasat je neefektivní a to  kvůli velkému horku v oblasti středního východu. Proto zdejší lidé nekonzumují vepřové

a stejně tak i z jiného soudku - obřízka, je pro tento region především hygienickým opatřením. V mírném klimatu jako je ČR není nezbytně nutná.

Asi ze všeho je nejhorší náboženský fanatismus. Tím však netrpí jen Muslimové, ale především i Židé nebo Křesťané. Řada nešvarů vyvstává kvůli víře a sporům o nábožensky citlivá území. Ve jménu svaté země Izraelci okupují palestinská území, a řada smírných ústupků bývá jen na oko. Izraelské osady se i nadále rozšiřují na palestinská území. Izraelci mají také kontrolu nad technologiemi, infrastrukturou a především vodou v této oblasti, což je nezbytná surovina pro přežití. Velkou roli zde hraji i  izraelská tajná služba MOSAD, která stojí za mnoha intrikami, o kterých ani běžným smrtelníkům není známo.. Z poslední doby lze uvést použití pasů cizích státních příslušníků při atentátu v Dubaji. 

Základní problém Palestinců je, že nejsou jednotní a zatím se jim nepodařilo založit si vlastní stát a stanovit jasné hranice svého území. Jeruzalém by zcela určitě měl být městem všech národů a mělo by to být autonomní území, pod správou OSN. Zatím jej spravují Izraelci a usurpují si na město nárok.

 
     
  Izrael - odkazy:  
   [1]   Izrael a Palestina na kole, cestopis

 [2]   Město Jericho

 [3]   Hebrejsko Český slovníček