home trasa o zemi mozaika galerie 0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 zvuky závěr about
  Středa, 21.10.2009 - Safed - Kerem Ben Zimra -Nabi Yosha - Kiryat Shmona  
 
       
   

 

   
         
         
         
         
Majitel domu pamatoval nejen na dobré spaní, ale i na naše žaludky a nechal lednici plnou dobrot. Chleba bylo sice méně, ale kdo dříve vstal, měl chleba dostatek i s tuňákem, jogurt a jiné dobroty. Po snídani jsme vyrazili na prohlídku města. Safet je zajímavý tím, že zde žijí převážně ortodoxní Židé. Bylo to i naše první seznámení s nimi. Ortodoxní Židé chodí v černých oblecích a Klobouky na hlavě. Před ušima jim vysí delší vlasy (pejzy), neradi se fotí a působí, že spěchají a mají hodně práce. Jejich hlavním zaměstnáním je studium tóry a modlení. Každou sobotu od východu první hvězdy (přesný čas je vyznačen v kalendáři) mají šábes a trvá jeden den do dalšího východu první hvězdy. Neměli byste je potkat na ulicích, měli by den strávit v modlitbách k bohu. Procházeli jsme uličkou, kde byly minimálně dvě školy. Až tady jsem pochopil co znamená příměr „jako v židovské škole“, děti jsou poměrně hlučné. Děti ortodoxních židů chodí do škol v uniformách, zatímco normální školy uniformy nevyžadují. Vystoupil jsem na pevnost, na samý vrchol Safedu, kde z pevnosti jsou již velmi malá torza. Za to je tu park, kam chodí učitelé s dětmi. Zároveň s nimi chodí i rodiče a s puškou přes rameno dohlížejí na bezpečnost svých ratolestí. Ve městě se dochovala jediná mešita a je tu i umělecká čtvrť, kde se prodávají obrázky, šperky a jiné umělecké předměty. Myslím si, že to může mít kouzelnou atmosféru, ale v podvečer a ne ráno. V Safedu není nic výjimečného, co by se dalo vyfotit a říci, to je Safed. Příjemně naladěni jsme usedli na svá kola a pokračovali na sever Izraele. 
 
  Protože bylo lehce před polednem a nechtěl jsem nic podcenit, tak mé první kilometry směřovali k fastfoodu s oblíbenou Swarmah. I když oběd nezabral moc času, své přátele jsem potkal až v závěru cesty. Cestu jsem si také náležitě užíval, a na lesním hřišti za Safedem jsem se hezky vyřádil na prolézačkách. Cesta byla z počátku do kopce, ale střední pasáž byla jen o sjezdu, kde někteří z nás testovali rychlost svých speciálů. Projížděli jsme vinařským krajem, ale výhledy byly nevalné, kvůli oparu. V závěru trasy jsme měli zajímavé výhledy do Chulského údolí (Emeq Hula) a na Golanské výšiny, opět zahalené v oparu. V podvečer jsme dorazili do nejsevernějšího města Izraele – Kiryat Shemona. Město je nové a není ničím zajímavé, zaujme snad monument tří tanků při vjezdu do města. Ubytováni jsme byli opět v soukromí, tentokrát bez snídaně, ale v nádherných pokojích.

___________________________________________________________________________________________________________________________

 
 

Kirjat Šmona byla založeno v roce 1950 na místě arabské vesnice a je pojmenované po osmi lidech, které je založili, doslova „město osmi“. Město bylo v minulosti cílem mnoha útoků arabských teroristů, operujících přes izraelsko-libanonskou hranici. V roce 1974 Lidová fronta pro osvobození Palestiny vyslala do Kirjat Šmony přes hranice z Libanonu tři své členy. Ti zabili 18 obyvatel v obytné budově, včetně 9 dětí a následně sami zemřeli během přestřelky s izraelskou armádou. Tato událost se stala známá pod názvem masakr v Kirjat Šmoně. Město se dále stalo terčem útoků raket typu Kaťuša, když město v červenci 1981 ostřelovalo OOP. V roce 1986 pak raketa typu Kaťuša, vystřelená členy OOP, zabila učitele a čtyři žáci byli vážně zraněni. Raketami Kaťuša pak ostřeloval Kirjat Šmonu i Hizballáh v roce 1996 během operace Hrozny hněvu. Obyvatele města trpí takřka každodenními útoky od poloviny 70. let až do roku 2000, kdy se Izrael stáhl z jižního Libanonu. Během Druhé libanonské války bylo město častým terčem raket Hizballáhu. Na město dopadaly stovky raket typu Kaťuša. Více než polovina obyvatel města se sama přestěhovala na jiné místo v zemi. Někteří pak ke svým rodinám či známým. Jiní do hotelů nebo uprchlických zařízení.

___________________________________________________________________________________________________________________________

 
  Fotogalerie:  
 
Ubytování v Safedu Rozvaha před prohlídkou města Žid hlavní třída v Safedu
Safed - arabská čtvrť pod schody relax s děťátkem talisman na dveřích
Safed Žid veledůležitý Žid Žid
bazaar inzerent Safed cesta k Safedu
jablko sváru umělecká čtvrť citadela židovská škola
Žid odpočinek na hřišti combat playground silnice od Safedu
JZD vinný kraj Chulské údolí Chulské údolí
divoký oř u vyhlídky