home trasa o zemi mozaika galerie 0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 zvuky závěr about
     
 
Datum: 19.10. až 1.11. 2009
S kým: Adventura
Počasí: slunečné 25 až 35°C
Ujetá vzdálenost: 650km
Nejvyšší bod: 1171mnm (Mt. Bental)
Nejnižší bod: - 400mnm (Mrtvé Moře)
Doprava: letadlo, vlak, kolo, mikrobus
Náklady: Zájezd -   19900Kč
Letenka - 12000Kč
kapesné 400€
  

 
  Izrael - Úvod:  
  Izrael je zemí, která v povědomí občanů a právě i díky médiím, nepatří k bezpečným destinacím. Je to země, která je ve válečném konfliktu s většinou svých sousedních státu, jako je Libanon, Egypt a Sýrie. Tuto zemi jsem proto navštívil s cestovní kanceláří Adventura a to právě s ohledem na bezpečnost a hlavně kvůli neznalosti místních podmínek. Cena zájezdu byla rozumná – 19000Kč + letenka (podzim 2009). V Izraeli je ubytování obecně velmi drahé, je třeba počítat s cenami 300NIS / noc a více (1NIS = 4,7Kč), pak cena cestovní kanceláře Adventura není nikterak přemrštěná. Ubytování mají nasmlouvané u místních obyvatel, což je výhodné nejen kvůli ceně, ale v odlehlých oblastech se ani jiná možnost nenabízí. Zklamáním však pro nás bylo ubytování v Jeruzalémě. Předpokládám, že větší města mají dozajista lepší ubytování, než obyčejný, neútulný a špinavý studentský hostel. Jinak Adventura měla cestu výborně připravenou, průvodce měl velmi dobrý přehled o zemi a její historii. Vadou na kráse bylo jen to, že trasu na kole jel poprvé s námi. Vycházel jen z doporučení manuálu a tak informace o možnosti občerstvení během dne nebyly vždy přesné. Také neznal přesnou dobu, kdy se některé památky zavírají a hlavně kde přesně jsou (Jericho). Další nespornou výhodou je svoboda při cestování s Adventurou. Stačí jen dodržet místo startu a cíle. Co klient podniká během celého dne je čistě jen na něm. Do Izraele létají přímé lety z Prahy, zajišťují je České Aerolinie nebo izraelský El-Al. Cestování s El-Al je trochu levnější a hlavně, přepravují kola + 20kg zavazadlo. Pak není třeba řešit nadváhu a kolo i s batožinou spolehlivě naložíte. Je také třeba počítat s zevrubnou bezpečnostní prověrkou.  
  Izrael - na kole?  
  Pokud by se mne někdo zeptal, zdali bych doporučil Izrael poznávat na kole, tak nevím co bych odpověděl. Země je poměrně kopcovitá, je tam i horko, což je vražedná kombinace. Většinou se jezdí po hlavních tazích, vedlejší silnice totiž neexistují, případně vedou vojenskou oblastí nebo také minovými poli. Restaurací není mnoho a jsou hlavně ve větších městech a rozhodně ne podél cest. Hustota benzínových pump je zhruba dvakrát až třikrát nižší než v ČR, což při cestování na kole je velký handicap s porovnáním k denním kilometrům. Čerpací stanice je i pro cyklistu velmi důležitá, může být nejen zdrojem balené vody, ale i občerstvení. Počítejte však s tím, že pokud se na nějaké pumpě zastavíte, tak sortiment je specializovaný na sušenky, bonbóny a čokoládu. Sendvič nebo bagetu naleznete jen na vybraných čerpacích stanicích. Cestu jsme absolvovali v říjnu, kdy denní teploty dosahovaly jen  30°C , ale za to dny byly krátké, stmívalo kolem páté hodiny. Za den se dalo ujet i 100km, ale bez focení a prohlídky památek. Izrael není příliš fotogenická země, krajina je většinou polopoušť s keři, na severu země jsou borovicové lesy. Od mrtvého moře a jižněji začíná Negevská poušť, která se táhne až k Rudému moři. Izraelci i Palestinci jsou vůči cyklistům ohleduplní, ale vždy troubí. Palestinec svým klaksonem cyklistu pozdraví, zatímco Izraelec jej naprosto vyděsí. Mají zkrátka jiný styl. V Izraeli se nedá kempovat na divoko a kempy jsou výhradně poblíž Galilejského jezera.  
  Izrael - bezpečnostní opatření  
  Pokud se člověk rozhodne pro návštěvu Izraele, musí mít pas bez razítek některých arabských států, jako je Sýrie, Jemen, které stát Izrael neuznávají. Bohužel funguje to i opačně, s izraelským razítkem vás zase nepustí do těchto zemí. Je proto dobré vlastnit více pasů. Před-odletová kontrola na letišti je velmi zevrubná. Najatá bezpečností služba provádí výslech ve dvou kolech. Zodpovídal jsem otázky typu: kdo balil zavazadlo, balil to někdo s vámi, proč chcete navštívit Izrael, jaký je plán vaší cesty, máte zajištěné ubytování, vezete si s sebou elektronické přístroje, máte navigaci GPS i s mapami, kde pracujete, znáte se s někým v Izraeli, máte někomu něco předat?  
  Izrael - předodletová schůzka  
  Jistě vás napadne otázka, kdo byl dalšími členy naší výpravy. Předodjezdová schůzka mě lehce vykolejila, téměř všichni zájemci byli o generaci starší. Zvažoval jsem, zdali mne takový zájezd vůbec bude bavit, zajezdím si vůbec na kole? Opak však byl pravdou. Řada z nich již za rok najezdila i 5 tisíc kilometrů, byli už na několikáté sportovní dovolené. Tato generace dohání na stará kolena to, co jim komunisté za 30 let života vzali. Nakonec jsem se pro cestu rozhodl, ale byl to zhruba týden před odletem. Adventura mi nabídla dvě možnosti letu. Let se skupinou byl dražší, zvolil jsem druhou, levnější variantu, ale to jsem letěl o den dřív, sám a s leteckou společností El-Al.