HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

O ZEMI

Všeobecné informace o Řecku:
1) Průvodce Řeckem + slovní zásoba (pdf) 
2) Mapky a plánky měst a památek
3) Postřehy cestovatelů k výstupu na Olymp (pdf)
4) Na kole do země Oslů, převzato z Časopisu Cykloturistika (doc)
5) Archeologické naleziště Pella (doc)
6) Bájná věštírna v Delfách
7) Cyklotoulky Peloponésem
8) Na kole po kykladách
 
Postřehy o Řecku:
  • Silnice mají velmi kvalitní povrch, spoustu rozjetých zvířat (psy, kočky, lišky, ale i želvy), velmi špatné značení, zejména kilometráže. Křížení vedlejší silnice s dálnicí je v mnoha případech bez nájezdů. Řidiči jsou vůči cyklistům ohleduplní, výjimkou mohou být jen Athény, kde stěží přejdete silnici. Velmi hustá síť benzinových stanic i na méně frekventovaných silnicích.
  • Vlaky jsou poměrně levné a čisté i na regionálních tratích. Řekové však nejezdí na kolech, a tak neznají přepravu kol vlakem.
  • Kempy jsou čisté, teplá voda ve sprchách je již zahrnuta v ceně, spí se spíše na hlíně.
  • Restaurace: Řekové jsou velmi pohostinní lidé. Ve vnitrozemí nemají v restauracích jídelní lístky, obsluha stoly v průběhu hodování neuklízí, při určité konzumaci jídel lze očekávat nápoj zdarma jako pozornost podniku, skladba jídel je v restauracích téměř stejná, stejně tak i jejich chuť, vyzkoušejte proto třeba řecký salát s rajčaty. V řeckých restauracích neočekávají spropitné, když je však nabídnete, můžete je uvést do rozpaků.
  • Lidé jsou milí, leč anglicky vůbec neumí.
  • Na archeologických nalezištích jsou budky, ze kterých hlídači pískají na neposlušné návštěvníky. V muzeích nesmíte pózovat se sochami.
  • Psi a zvláště toulaví, potkáte na každém kroku, navíc jsou velmi hraví. Ale někdy nerozeznáte hravost od útoku.
  • Infrastruktura: Řecko je velmi dotované prostředky z fondů EU. Mají novou železnici, vlaky metro, supermoderní linkové autobusy, silnice a dálnice. Zdá se, že prostředky vynakládají správným směrem, i když kvalita provedení není vždy valná.
  • Řekové jsou nepořádní. Jen stěží naleznete příkop vedle silnic bez odpadků. Těžko si na odpočívadle vyhledáte místo bez toaletního papíru.
  • V Řecku je spousta nedostavěných domů, převážně z betonu. Někdy Řekové dostaví jen jednu místnost, kterou lze obývat. Zbytek přistaví časem až s dostatkem peněz.
 
Orientační ceny (podzim 2006)

chléb

0,6 €

pivo

0,8 € (samoobsluha), 1,5 až 3 € (restaurace)

jogurt

1 €

jídlo v restauraci

5 až 8 €

sýr

2 €

kemp

3 až 7 € (osoba), 3 až 5 € (stan)

Coca Cola, limo, soda

2 €

vstupy na památky

3 až 12€

 

Typická řecká jídla:

Gyros (dva druhy masa, grilované na jehle a postupně okrajované)

Souflaky (grilovaný masový špíz )

Kefladiky (něco na způsob karbanátků)

Kebab (opečené šišky z mletého masa)

Musaka (zapečené mleté maso s lilkem a bramborami s bešamelem na povrchu)

Pasticio (něco jako musaka, ale místo brambor těstoviny)

Řecká kuchyně je poměrně jednotvárná, leč chutná, neomrzí se a nebude vám po ní špatně. Čerstvý chléb lze sehnat jen v pekárnách, samoobsluhy prodávají jen toustový. V restauracích nepodávají polévky, polévku nám nabídli v pohoří Olympos, kde ji vařili kvůli turistům.

 
Typické řecké nápoje:

Ouzo (typický nápoj pro země středomoří, ve Francii je to Pastis, v Bulharsku Mastika, ...)

Metaxa (aperitiv)

Ritzina (chutná jako ředěné víno s vodou)

 

Komboloy – fenomén Řecka, hrají si s ním převážně starší pánové, když je naštve třeba manželka. Hračka se skládá z kuliček, poskládaných na provázku nebo řetízku.
 
Doprava do Řecka:
  •  autobusem - Dopravní společnost p. Bačeva nabízí linky přes bulharskou Sofii do Soluně a Athén. Příznivá je cena kolem 4500Kč, jenže cesta trvá 36 hodin.
  •  autem - Další možností je přesunout se autem do Benátek (IT), odkud dál pokračovat trajektem do řecké  Igoumenitsi a putovat Řeckem do druhého přístavu Patry odkud se lze vrátit zpět do Benátek. Jedna jízda trajektem stojí kolem 100€ a trvá asi den a půl.
  •  letadlem - Letecká společnost ČSA nabízí lety do řecké Soluně a Athén. Zpáteční letenka vyjde na 8500 Kč. Výhodná je doba letu, kolem dvou hodin. Nevýhodou může být omezená hmotnost zavazadel do 23kg a nutnost převážet vak na kolo neustále s sebou. Letenky lze objednat u Student Agency a cyklovaky zakoupíte u Fine Bike
 

Mapky a plánky měst a památek:

Athény - Centrum Pireas Meteora
Athény - Akropole Pireas - schematicky Delfy
Athény - Agora Soluň Starý Korint
Athény - názorně Olympos - názorně řecké regiony
Athény Olympos - mapa mapa Řecka
Elefsia Olympos - schematicky