HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

3.DEN 12.9.2006

Varikou - Dion - Litochoro - Prionia

Trasa:

Deník:

Kolem pláže roste bodláčí, a tak Dóža lepí píchlé kolo. Po malé peripetii míříme k archeologickému nalezišti Dion. Je staré přes 2500 let a mimo jiné zde nalezneme obětiště bohům, rodný dům boha Dionýsa (boha vína a zábavy) a dva amfiteátry. Ve vesnici Dion je rovněž byzantský kostel.

Silnice do Litochora stoupá a slunce neskutečně praží. Podél silnice se nachází vojenský výcvikový prostor, kde si to valí obrněný transportér. Městečko Litochoro je jiné než ostatní řecká města. Působí velmi čistým dojmem a je zde spousta cizinců. Obědváme v restauraci přímo na náměstí, obsluhuje nás číšník, který mluví hezky česky. Nabízí nám kuřátko s brambůrkem, ale vybíráme si řeckou specialitu – Musaku. Z Litochora jsme vyrazili do serpentin směrem na Prionii (1100 m.n.m). Kde je parkoviště, ze kterého se můžete vydat na pochod národním parkem Olympos. Silnice se klikatí a stoupání je pekelné. Přesto výhledy na moře a městečko jsou natolik nádherné, že vyvažují veškerou dřinu. Základna Prionia, poněkud nás zklamala, očekávali jsme chatu s možností noclehu, ale ve skutečnosti je tady jen parkoviště a přilehlý kiosk, který kolem dvacáté hodiny zavírá. Majitelé jsou nevrlí a upozorňují nás, že jsme v rezervaci, tudíž tu nesmíme spát. Zároveň se nás ujímá jeden toulavý pes, který nás doprovází k místu, kde uleháme na divoko. Místečko, zřejmě neslouží jen k noclehu, ale i k vykonání potřeby. Vyhledáváme proto prostor bez toaletních papírů. Usínáme pod ořechem, kde vysedávají čiperné veverky, které shazují ořechy a šíleně se u toho smějí. Zasáhly i našeho čtyřnohého přítele, který ač nerad, odkráčel do tmy.

Zhodnocení dne:

  • česky hovořící číšník v Litochoru

  • komplikovaný nocleh v Prionii

Fotografie:

východ slunce pes - symbol naší cesty ranní probuzení
pícháme a lepíme Dion Před divadlem v Dionu
římský amfiteátr Dion Dion
mozaika lázně v Dionu Dion
archeoložka Dion Dion
byzantský kostel v Dionu předkaplička byzantský kostel v Dionu
řecká armáda útočí na Olymp stoupák k Litochoru Litochoro
oběd v Litochoru pohled na Litochoro Egejské moře
krátký odpočinek Prionia Prionia