HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

6.DEN 15.9.2006

Leftokaria - Karia - Kriovrisi - Kallithea - Elassona

Trasa:

Deník:

Z Leftokarie jsme vyrazili směrem do středního Řecka, abychom se další den dostali k druhému zásadnímu bodu našeho putování – Klášterům Meteora. Opět nás čekalo ostré stoupání, na jehož začátku nás navíc nepříjemně pronásledovali toulaví psi. Nyní jsme objížděli Olympos z druhé strany. S rostoucí nadmořskou výškou se mění i počasí, nahoře v sedle je chladno a hustá mlha. Právě na této silnici se nestačíme divit, jak se rozchází kilometráž mezi jednotlivými cedulemi. Přijíždíme do vesničky Karia, odkud se dá mimo jiné rovněž vystoupit na Skalu a Mitikas (Možná doporučujeme dalším cestovatelům k zamyšlení). Karia je ve velkém kontrastu k Leftokarii, plná ohromného nepořádku, spousty pojízdných i nepojízdných zemědělských strojů a postrádá lesk letoviska. Přesto jsme se zde zastavili na několikahodinovou přestávku pro pozdní oběd a pivko. Zoufalá snaha domluvit se v tomto koutě Řecka a objednat si nějaký pokrm vyvrcholila asi hodinovým čekáním na jídlo. Celé toto martyrium zřejmě bratry Simandly poznamenalo natolik, že si zapomněli na stole fotoaparát, pro který se Martin S. musel v již tak pokročilé hodině vracet. Naposledy se koukáme na pohoří Olympos a míříme k městu Elassona. Silnice jsou v tomto kraji lemovány mršinami sražených ovcí.

Právě několik kilometrů před Elassonou, Řekové pořádají slavnost.  Jednalo se o nové otevření replik původních pasteveckých chýší, doprovázených posvěcením ze strany pravoslavných kněží.

Přespali jsme na odpočívadle, neskutečně zaneřáděném odpadky. V noci jsme měli asi vůbec nejhorší zážitek se psem za celé naše putování, když nás probudil ostrý štěkot a vrčení jedné takové velké obludy, která se k nám postupně přibližovala. Báli jsme se jenom se pohnout a zabaleni ve spacácích jsme čekali na události příští. Naštěstí se čokl štěkotem vyčerpal, po pár minutách zmizel a zbytek noci proběhl v klidu.

Zhodnocení dne:

  • brutální stoupání od moře do Karie

  • příliš dlouhé hodování v Karii

Fotografie:

východ slunce v Leftokarii ráno na pláži vzhůru do sedel
serpentýna do sedla malebná restaurace v Karii pozdní oběd v Karii
Olympos z druhé strany menší relax před sjezdem dolů ovce
Olympiáda Kallithea - tradiční betonový kostelík pastevecké chýše
pastevecké chýše oslava i s televizí slavnost
Zetor