HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

5.DEN 14.9.2006

Prioni - Litochoro - Leftokaria

Trasa:

Deník:

Po včerejší túře nás bolelo celé tělo a hlavně naše dolní končetiny dostaly pořádně zabrat. Sjeli jsme z Prionie kousek níže po vedlejší cestě ke kostelu Agios Dionýsos, kde se právě odehrávala pravoslavná mše. Byla to taková sláva, že všude bylo plno lidí a aut. Dopravu museli řídit místní policisté. Chvalozpěvy z kostela přenášely reproduktory a před kostelem se prodávaly různé svíce a ikony.

V Litochoru si kupujeme snídani a je nám jasné, že si dnes uděláme odpočinkový den. Litochoro opouštíme z kopce dolů na olympskou riviéru do letoviska Leftokaria. Je po sezoně, nicméně pláže jsou plné Čechů a Poláků. Kemp ani nehledáme a špinavé prádlo pereme přímo na pláži pod sprchami. Jeden starší český pár nám radí, že je dobré do tašky s prádlem přihodit kámen, aby se lépe vypralo. Kostra ze starého slunečníku nám slouží jako sušák. Moře je teplé, pláž písečná. Nicméně vlez do moře je obsypán kamínky. Možná je to naše poslední koupání v moři (ano, poslední koupání v Egejském moři). Češi se zde neválí jen na pláži, ale také někteří prodávají ve zdejších kioscích. Na večeři se vydáváme do Leftokárie, kde si zase objednáváme Souvlaki, které byly skutečně nejlepší z celého Řecka. Také jsme si koupili kanystr s vínem a pochutinami na večerní party „on the beach“ (1, 2). Vracíme se zpět na našeho místečko na pláži, popíjíme vínko, přikusujeme olivy, sýr, arašídy a rozjímáme. Naše veselení ukončil toulavý pes, který si bez okolků nabídl sýr, vzápětí i olivy s buráky.

Zhodnocení dne:

  • pravoslavná mše v monastýru Ag. Dionýsos

  • nezapomenutelná snídaně v parku Litochora

  • výtečné souflaki v Leftokarii

  • praní prádla na pláži

Fotografie:

Silnice od Prioni monastýr Ag. Dionýsos monastýr Ag. Dionýsos
pouť na monastýru pouť na monastýru monastýr Ag. Dionýsos
monastýr Ag. Dionýsos pozdní snídaně v litochorském parku zase na pláži
pláž v Leftokarii Leftokarie praní prádla
sušení prádla družicový příjem luxusní večeře
party na pláži