HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

14.DEN 23.9.2006

pěší prohlídka Athén

Trasa:

Deník:

Sobota již nebyla dnem bez automobilové dopravy v Athénách, a tak kupujeme celodenní jízdenku na MHD (3€). Sympatické, ale je, že veškeré vstupy a prohlídky památek byly zdarma, díky státnímu svátku. Prohlídka se odehrála v trochu rychlejším tempu, abychom stihli za jeden den všechny hlavní památky města. Vše zásadní jsme zvládli, začali jsme na náměstí Syntagma, kde před budovou parlamentu stráží hrob neznámého vojína strážní v tradičních uniformách. Národními zahradami jsme prošli k olympijskému stadionu a pak jsme pokračovali kolem Zappionu k Chrámu Dia Olympského, největšímu chrámu v celém Řecku. Dále následovala Akropole s Parthenónem (nejznámější stavbou a symbolem Řecka). Zde nás zastihl vytrvalý déšť, který ustal až pozdě v noci. Nejkrásnější pohled na Akropoli je z vrchu Filipappos, kde se také nachází zajímavý pomník. Sešli jsme dolů směrem k řecké a římské Agoře, kde se nachází nejzachovalejší chrám Hefaiston a věž větrů, podle  které Řekové předpovídali počasí. Poslední zásadní záležitostí prohlídky Athén byla návštěva národního archeologického muzea, kde lze mimo jiné spatřit Agamemnónovu zlatou masku, hliněné tabulky, šperky a spoustu soch. K přesunům po zaplněném městě jsme využívali velice pěkné a moderní metro (1, 2, 3) a také autobusy.

Athény dostaly jméno po souboji mezi bohyní Athénou a Poseidonem. Šlo o to, kdo přinese městu prospěšnější věc. Poseidon bodl trojzubcem a ze země začala příštit slaná voda. Athéna zase naopak vyčarovala Olivovník, který byl lidem prospěšnější.

Diův chrám - největší na světě, 17m vysoké sloupy

Hefaisteon (Agora) - Nejzachovalejší chrám (má i strop a obvodové zdivo)

Parthenon (Akropole) - nejvýznamnější chrám

Zhodnocení dne:

  • Špatné počasí, vytrvale prší

Fotografie:

stráž u hrobu neznámého vojína parlament u domu prezidenta
před olympijským stadiónem olympijský stadión olympijský stadión
Zappion Zappion Diův palác
pohled na Akropoli štěňata Akropole
Hadriánova brána obchůdky v ulicích Athén suvenýry
Dionýsovo divadlo Dionýsovo divadlo Odeion Heroda Attica
na Akropoli před propylajemi Parthenon trojhlavý démon a jeden k tomu
je to vůbec možné muzeum na Akropoli Erechteion
pohled na Athény pohled na Diův palác pohled na Lykavitos
pohled na Akropoli Hefaisteon želva
Attalova Stoa sloupoví Attalovy stoy římská Agora
římská Agora věž větrů magnetické kuličky
Monastiraki Athény S-Bahn
metro Národní archeologické muzeum Agamemnónova zlatá maska
archeologické muzeum archeologické muzeum sběrač pokladů