HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

4.DEN 13.9.2006

Prioni - Refuge A - Skala - Mytikas - Prioni

Trasa:

Deník:

Po kulturní bombě (myslíme Dion) z předchozího dne přišla na řadu náročná túra národním parkem Olympos s cílem dobytí nejvyšší hory Řecka, Mytikas. Ano slyšíte dobře,  nejvyšší horou Řecka není Olymp, jak se mnozí domnívají, Olympos je pohoří. Ráno jsme sice byli trochu promrzlí, vždyť jsme spali v 1 100 m.n.m. Výstup k chatě Refuge A je od samého začátku náročný. Potkáváme několik českých důchodců, kteří výstup vzdali již před chatou Refuge A. Nenecháme se odradit a pokračujeme dál po uměle vytvořených schodech z klád. K chatě se dostáváme po dvou hodinách, tedy o hodinu lépe, než je udáváno v průvodcích. U chaty nás dokonce vítá i cedule s upozorněním v českém jazyce, že je třeba zaplatit poplatek na provoz chaty. Ceny jídel tu nejsou přemrštěné a proto jsme zde poobědvali. K obědu si můžete dát polévku (fazolová nebo vývar s nudlemi), a pak různá jídla s těstovinami. Celý set i s pivem se dá pořídit za krásných 12€. U chaty potkáváme pejska (ze včerejší noci), který se s námi vydává na cestu vzhůru. Za třetí zatáčkou to však vzdává. Les řídne a cesta se začíná prudce zvedat až k vrcholku Skala (2 866 m.n.m). Nejprve bylo vše kolem zahaleno v oblacích, ale měli jsme štěstí a mraky zanedlouho ustoupily. Pohled na Mytikas (2 917 m.n.m) je úchvatný a budí náležitý respekt. Ani se nechce věřit, že nahoru se lze dostat bez jakéhokoli vybavení. Dóža zvolil snazší a bezpečnější výstup na vrchol Skolio (2 911 m.n.m), zbytek party se vydal na hazardní výstup k Mytikasu. Nejprve bylo třeba sestoupit asi o 20m níže a po skalním srázu pokračovat. Prokličkovat kolem skalní průrvy a přelézt vrcholek a teprve pak se vyškrábat až na samotný Mytikas. Tato cesta vám zcela určitě zabere více než 45min.

Počasí a viditelnost je skvělá. Cesta dolů již nečiní žádné potíže, přesto úsek z Refuge A na Prionii trvá stejnou dobu, jako když jsme jej šli vzhůru. Jelikož k Prioni přicházíme se setměním, uleháme na stejné místo u veverek, pod jejich bombardováním a neustálým smíchem.

Zhodnocení dne:

  • spaní na smetišti u veverek

Fotografie:

nocleh u veverek koně na Mytikas cesta vzhůru k Olympu
cesta vzhůru k Olympu cesta vzhůru k Olympu cesta vzhůru k Olympu
návštěvní řád na chatě Refuge A na chatě Refuge A
oběd pes přítel člověka pohled na chatu Refuge A
cestou na Skalu cestou na Skalu dobyvatelé
cestou na Skalu pohled ze Skaly na Skolio Mytikas
na Skale dolů k Mytikasu horolezecký počin
skalní průrva k Mytikasu vzhůru k Mytikasu
relax vzhůru k Mytikasu vrcholové foto
Mytikas Mytikas pohled z Mytikasu
pohled z Mytikasu cestou dolů Sbohem Olympe