HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

10.DEN 19.9.2006

Itea - Delfi - Arrahova - Livadia

Trasa:

Deník:

Ranní koupání je velmi příjemné, Itea oplývá neuvěřitelnou atmosférou, zvláště nyní, kdy je po sezóně a na plážích posedávají jen rybáři. Po snídani v místním supermarketu vyrážíme do největšího horka, které nechá velmi snadno zapomenout na včerejší déšť. Projíždíme olivovými háji a silnice začíná stoupat serpentinami vzhůru. Zahlédl jsem, jak taxikář kroutí hlavou nad tím, co se mu mihlo pod koly vozu, podařilo se mu přejet želvu o velikosti cyklistické přilby.

Areál Delf je opět turistický bonbónek, tomu i odpovídají ceny za nápoje (3,5€) a jiné drobné pochutiny. V muzeu je řada exponátů od torz, přes prehistorické předměty, až k Omfalosu, který byl ve starověku považován za pupek světa. V Delfách se vyplatí zakoupit kombinovanou vstupenku pro muzeum a archeologické naleziště (9€). Vstupné se kontroluje jen v prvním nalezišti, kde se nachází Apollónův palác, amfiteátr a pokladnice řeckých měst. Naopak v druhém nalezišti nikdo vstupenky nekontroluje a Athénin palác je naprosto impozantní.

Silnice z Delf stále směřuje do kopce a sedlo se nachází poblíž městečka Arrahova, které je i zimním střediskem. Martin H. s hrůzou zjišťuje, že se mu probrousil ráfek na zadním kole. Za tmy přijíždíme do města Livadia, kde nás oslovil „fast-food“. Jídla, obsluha a ceny jsou výtečné a k tomu popíjíme nejedno pivko. Zase dostáváme rundu piv jako pozornost podniku. Uleháme za městem ve strništi pod olivovníkem nedaleko silnice.

Zhodnocení dne:

  • předražené nápoje v Delfách

  • výborná večeře ve fast-foodu

Fotografie:

spaní pod palmami palmový háj Itea
Itea Itea Itea - kostel
pohled na záliv u Itei výšlap k Delfám muzeum v Delfách
muzeum v Delfách bronzová socha Vozataje Muzeum v Delfách
Omfalos - pupek světa Delfi Delfi
pokladnice města Athén Apollónův palác Apollónův palác
divadlo a Apollónův chrám atletický stadión atletický stadión
Appolónův palác gymnasión Athénin palác
Athénin palác památník z občanské války parádní večeře v Livadii