HΩME    MOZAIKA    Ω ZEMI    ZVUKY    ΔENIK [ 0. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV.]   ABΩUT

 

8.DEN 17.9.2006

Kastraki - Meteora - Trikala; přesun vlakem: Trikala - Karditsa - Paleofarsalos - Lianoklady

Trasa:

Deník:

Neděle byla asi nejrušnějším dnem celého našeho zájezdu. Ráno jsme si sbalili věci a na kolech se vydali poznávat krásy klášterů v horách Meteora. Kdysi zde existovalo 24 klášterů. Dochovalo se jich pouze šest, ze zbývajících zůstaly neobývané zříceniny.

Nejprve jsme minuli menší klášter Agio Nikolaos Anapafsas. Silnice se stále škrábe do kopce, až jsme přijeli ke klášterou Rousanou, který jsme navštívili také uvnitř. Klášter má nádherně zdobenou kapli, kde převládá sytá modrá a červená barva. Škoda jen, že ji obsadili francouzští turisté. Kláštery jsou impozantní, sedí na skalách, jako odjakživa. Po pravé straně přímo ve skále jsou patrné zbytky lešení. Jde o bývalé vězení, kde kdysi byli zavíráni mniši, kteří porušili přísný ortodoxní řád. Prudkým stoupáním do nadmořské výšky 600 mnm jsme dorazili ke klášterům Varlaam a Metamorfoseos (Velká Meteora), který byl vybudován na největším skalním útvaru Meteoru a který patří k nejnavštěvovanějším. Klášter je plný turistů a připomíná spíše Karlštejn. Je zde řada expozic - zejména z řecké historie, především z 18. a 19. století. O pár kilometrů dál se nachází klášter sv. Trojice (Agia Trias) a Agios Stephanos. Při návštěvě klášterů je třeba počítat s nezvykle dlouhou polední pauzou, kvůli které nám unikla prohlídka posledních klášterů. Meteora i tak zabere půl dne.

Na oběd jsme sjeli ještě do Kalambaky, kde nás poprvé v Řecku zastihl déšť. Poté jsme za nejistého počasí vyrazili do Trikaly. Městská věž byla uzavřená, stejně tak i turecký bazar se nám nepodařilo nalézt.Zvažujeme rovněž možnost ubírat se z Trikaly vlakem, a tak míříme rovnou na nádraží. Zde jsme však narazili na tvrdou realitu řešení řecké veřejné dopravy a nízkou úroveň znalosti cizích jazyků místního obyvatelstva. Zjistit, že do Lamie se dá jet jen s přestupem v jakémsi Palaeofarsalos nás stálo hodně nervů i času. Ke komunikaci se svérázným výpravčím, který prodával lístky, nám dopomáhali kolemjdoucí, kteří uměli alespoň trochu anglicky nebo německy. Pak nám k našemu mírnému zděšení dal najevo, že přeprava kol ve vlaku bude asi problém. Problém se ještě zvětšil, když uviděl naše brašny. Nakonec skládáme kola do cestovních vaků a s pomocí kouzelné formulky kupujeme jízdenky: „Parakaló, teséra issitrios ja Lamia“.

V Paleofarsalos jsme vystoupili z vlaku a za dvě hodiny měl jet nějaký vlak do Lamie. Úplně náhodou jsme se od španělského kolegy a místního výpravčího dozvěděli, že do Lamie námi očekávaný vlak nejede a že se musí přestupovat na autobus v Lianokladách. Po dvouhodinovém zpoždění přijelo něco, co překonalo naše nejhorší představy o železniční dopravě ve státu Evropské unie. Balkánský expres, který začínal v Bulharsku a vzhledově připomínal známý rychlík „Košičan“, byl narvaný cestujícími silně pochybného vzhledu, z nichž každý by byl u nás považován za hrdlořeza, vraha, násilníka nebo osobu, těšící se podobně neblahé pověsti. Zastávka v Lianokladách byla hned ta příští, a tak jsme si zážitek z tohoto vlaku hrůzy vychutnávali pouze hodinu a půl. Zde jsme se ani nepokusili ještě přestupovat na autobus a „ustlali“ jsme si u nádraží v parku pod vzrostlými kaštany hned vedle silnice.

Zhodnocení dne:

  • mimořádný zážitek z Meteor

  • komplikovaný nákup jízdenek do vlaku

  • neuvěřitelní lidé v rychlíku do Athén

Fotografie:

monastýr Ag. Nicolas monastýr Roussanou klášter Vaarlam
pohled na obec Kastraki v klášteru Roussanou Varlaam
pohled na klášter Roussanou Varlaam Varlaam
Roussanou Megalo Meteoro davy turistů
Meteora Meteora pohled na obec Kalambaka
Meteora Agios Stefanos Agia Triada
Trikala Trikala Trikala
Trikala na nádraží v Trikale ve vlaku
Paleofarsalos odpočinek na nástupišti