Kololoď 2008
   
     
  home Baška Voda Hvar Pelješac Šipan Dubrovnik Mljet Korčula  Sv. Jure Makarska  Tvrdi galerie itinerář o zemi mozaika about
  Loď Tvrdi  
 

Cestovní kancelář Geotour má pronajato několik lodí, které brázdí jaderským mořem po dalmatských ostrovech. Po našich cestách jsme se plavli lodí Tvrdi. Tvrdi je motorová plachetnice postavená v roce 1947, byla rekonstruována v roce 2002. Délka lodi je 27 m, šířka 6,5 m, vyšší ze dvou stěžňů má 18 m. Loď má tři paluby a podpalubí. Na 1. horní palubě je kapitánský můstek, salon a kuchyně (kola se ukládají na její zadní část). Na 2. horní palubě je rovná plocha pro opalování. Loď je vybavena pro pobyt až 40ti osob. Posádku tvoří kapitán, šéfkuchař, plavčík, stevard a lodní inženýr. Výhodou lodi je relativně velký prostor v salonu a na palubách. Loď Tvrdi je největší a nejrychlejší lodí, jakou Geotour využívá.

Přesto běžná provozní rychlost lodi je jen 9 nmil (nautical miles), což odpovídá 14km/h.

Ovládání lodi není složité, má jen dvě páky (plyn a zpětný chod) a kormidlo, nicméně vyžaduje dávku cviku, neboť reakce lodi jsou velmi pomalé. Motor disponuje výkonem 350 koní. Loď se v přístavu uvazuje a na širém moři kotví. Kotva drží loď svoji vahou, nikoliv, že by se za něco zachytila. I do sebelepší lodě zatéká, zejména kolem vyústění lodního šroubu. Loď je vybavena čerpadlem, které vodu odčerpává.

loď Tvrdi pohled ze předu lodi Tvrdi v přístavu Baška Voda

Tvrdi v přístavu Baška Voda kola na Tvrdim Lenka v kajutě

kapitán lodi Miško - stevard kapitán lodi

kapitán kapitán u plynu přístrojová deska

plyn a zpětný chod Tvrdi

 
  Kololoď je registrovaná ochranná známka cestovní kanceláře Geotour © 2008 Martin Hlavička