Kololoď 2008
   
     
  home Baška Voda Hvar Pelješac Šipan Dubrovnik Mljet Korčula  Sv. Jure Makarska  Tvrdi galerie itinerář o zemi mozaika about
  Hora Sv. Jure (1762mnm)  
 

 
profil tratě

A je to tady poslední den a před námi největší výzva naší dovolené – Sv. Jura (1762 m.n.m.), nejvyšší hora Chorvatska. Cesta na vrchol vede národním parkem Biokovo. Někteří chlapi pojali výstup jako závod, pro mě to byla životní výzva. Sice jsem již s kolem byla ve výšce 1800 m.n.m., ale tady na mě čekalo vyšší převýšení, protože jsme startovali od moře. Start byl z přístavu Podgora a cíl v městečku Baška Voda, což představovalo 80 km trať. Z toho 33 km na vrchol. Martin před startem vyměnil duši, protože se mu utrhl ventilek a vyrazil s hlavní skupinou na vrchol. Bohužel to nebyla poslední oprava tohoto dne. Dohnala jsem ho při vstupu do parku, kde měnil duši podruhé, tentokrát ale píchnul. Tak přestal závodit a pokračoval se mnou. V polovině cesty je Sv. Ilja, kde je salaš, na které se lze občerstvit před druhou částí výstupu. Cena balené vody je kolem 20Kn! Po dosažení tohoto orientačního bodu, jsme začali trochu ztrácet motivaci. Cesta vedla stále do kopce a jednotvárnou okolní krajinou. To nejhorší nás, ale teprve čekalo. Poslední 6 km byl již cíl na dohled, ale protože jsem museli horu objet tak se vůbec nepřibližoval. Nejhorší pro mě bylo posledních 1500 metrů, kdy mě čekali poslední serpentiny. Martin byl již na vrcholu a díky jeho podpoře jsem se na horu vydrápala také. Pak nás čekali jen samé příjemné věci – vrcholové foto, svačina a 33 km z kopce zpět.

Vydali jsme se zpět na Sv. Ilju. Zde jsme se rozdělili. Martin si dal fakultativně makadam na Kozici, já jsem pokračovala zpět k bráně a odtud do města Makarska, kde jsme se sešli a pokračovali jsme podél pobřeží do Bašky Vody, abychom tam strávili poslední noc  naší dovolené.

 

vykládka kol příprava kol Podgora

chorvatské pobřeží ? Ilonka

František serpentýny Podgora

Milada jede Miladě to sluší Ilonka v sedle

Katka jede Sv. Ilja Sv. Ilja

restaurace Sv. Ilja Lenka na Sv. Iljovi oběd u stromu

oběd u stromu cestou vzhůru pohled na moře

Ravna Vlaska (1228mnm) Ravna Vlaska (1228mnm) Ravna Vlaska (1228mnm)

nepříjemný úsek Sv. Jure Sv. Jure

na vrcholu pohled k moři Sv. Jure

pěkně vytáčet zatáčky statečně a z posledních sil naše vrcholovka

vrcholové foto divoký mustang

 
  Kololoď je registrovaná ochranná známka cestovní kanceláře Geotour © 2008 Martin Hlavička