Grand Teton

Národní park Grand Teton se nachází pouhých 13 km jižně od hranic nepochybně nejznámějšího Yellowstonského národního parku. Centrem tohoto parku jsou žulové věže pohoří Teton Range. Jeho nejvyšší horou je Grand Teton sahající do výše 4197 m. n. m. Dobrý výhled na park nabízí hora Signal Mountain, na kterou se dá pohodlně vyjet autem. Hlavním městem a správním centrem je městečko Jackson Hole.

Salt Lake City jsem opustil brzy po ránu. Ještě jsem se u pumpy zastavil na rychlou snídani, což byly dva hotdogy. Omylem jsem si je pomazal sýrovým dipem na nachos, v domnění, že jde o hořčici. Před sebou jsem měl šílených 260mil, přes skalisté hory. Cesta to byla pěkná, hory měnily fazónu, tvar a barvu. Vždycky, když se vystoupalo do sedla, tak následoval sjezd do úrodného údolí, kde rostla pšenice, a pásl se dobytek. Projížděl jsem vesničkami se zvučnými jmény, jako Montpelier, Geneva či Paris. To vše kolem jezera Bear Lake. Voda byla tyrkysová a asi i čistá, ale nikde jsem nezahlédl pláž, kde by se dalo smočit. V Aftonu jsem zastavil na oběd v mexické restauraci a dal si opět oblíbené burrito. S hrůzou jsem zjistil, že se posunul čas oproti Las Vegas. Po dobrém obědě už to bylo kousek do cíle. Jackson je westernové městečko, které leží na řece Snake River. Po té co jsem se ubytoval v oblíbeném Motelu 6, vydal jsem se na lehký trek do nedalekého pohoří Grand Teton. Nejvyšší hora se tyčí do výšky 4197mnm a je zde nepřeberné množství pěších tras. S ohledem na čas jsem si vybral poměrně jednoduchou procházku kolem jezera Jenny Lake, kde stezka záhy stoupá k vodopádu. Stojí to za to a když si člověk chce dát do těla, může vylézt na vyhlídku (Inspiration Point), odkud je celé jezero jako na dlani. Údolí vedle masívu Teton je úchvatné a plné listnatých stromů, převážně topolů a šedozelených keříků. Navíc se jím klikatí říčka Snake River. Na večeři jsem zašel do města. Neměl jsem ani velký hlad, a ni mne nezlákaly steaky v Cowboy baru za bratru 40 dolarů. V boční uličce byl stánek s indickou kuchyní, kde jsem na barové židličce povečeřel se dvěma Američankami, tradiční indická jídla.

Snake River (hadí řeka) je dlouhá 1735km a je významným přítokem do řeky Columbia, která se vlévá do Pacifiku. Jmenuje se tak snad proto, že se její tok klikatí a připomíná hada, zejména v horních partiích toku. Řeka pramení nedaleko parku Yellowstone a na své cestě jsem ji potkal na mnoha místech, a tak jsem si ji oblíbil. Kouzelnou část toku právě naleznete v parku Teton.

Jackson je typické město amerického divokého západu s dřevěnými budovami a chodníky. V některých barech spatříte létací dveře, či u baru si můžete sednout do koňského sedla. Na hlavním náměstí je brána, sestavená z jeleních parohů. Pro lyžaře se tu nachází nejdelší sjezdovky v USA a navíc s dostatkem sněhu oproti jiný střediskům.

Grand Teton - podle archeologů byla tato oblast obývána před 12000 lety. Žily zde Indiánské kmeny: Šošoni, Siksikové a další. První běloch, který tuto oblast navštívil v letech 1807 až 1808 byl traper John Colter. Když se o horském masivu dozvěděla veřejnost, začaly sem proudit davy turistů a traperů, které sem přilákal lov bobrů. Klobouky z jejich kožešiny, byly žádaným artiklem, ovšem móda netrvá věčně a po jejím odeznění se do městečka Jackson vrátil klid. Oblast začali obývat honci dobytka - kovbojové. Vynalézaví rančeři záhy přišli na to, že by svých pozemků mohli využívat i v zimě, a tak začali realizovat své rčení: "Dudes winter, better than cow", což znamená že měšťáci si v zimě mohou odzkoušet, jak chutná kowbojské řemeslo. Tato turistika byla větším přínosem, než chov dobytka. Pastviny se začaly měnit na Dudes ranches, nebo později na lyžařské areály. Dominantou parku je pohoří Teton Range, které za své jméno vděčí francouzským dobrodruhům, jeho sněhobílé vrcholky jim prý připomínaly ňadra drahých žen. Na úpatí hor leží průzračná jezera. Údolím protéká řeka Snake River, která se klikatí mezi vysokými topoly.

 
 luft ballons  do skalistých hor  bear lake  Paříž  Montpeliér
 úrodná údolí  úrodná údolí  Afton  Afton  Snake river
 Snake river Fordík Snake River do parku Grand Teton
Grand Teton pozor na medvědy Grand Teton Jenny Lake Jenny Lake
Jenny Lake Jenny Lake Jenny Lake Hidden Fall u vodopádu
 Inspiration point  Inspiration point  Inspiration point  Inspiration point  Hidden Falls
sešup dolů Jenny Lake Jenny Lake Jenny Lake Jenny Lake
Jenny Lake veverka veverka podzim klepe na dveře přehrada na hadí řece
přehrada na hadí řece Snake River Snake River Snake River bizoni
bizoni  Grand Teton halda paroží Cowboy Bar Jackson Hole
močící kůň odlehčen a kupředu steakhouse Jackson Hole prdelka
Jackson Hole  American Beauty Jackson Hole Jackson Hole Cowboy Bar
Cowboy Bar Jeleni Indiáni Medvěd  Chevrolet
Jackson Hole asi lyžař na pokoji a koupelna Grand Teton
letiště  Menor´s ferry  Menor´s ferry chapel of the transfiguration Grand Teton
Grand Teton Grand Teton Jelen Jackson Lake Jackson Lake
Snake River