Amboy Crater

Den po příletu, hned v neděli, jsem se vypravil na cestu směrem k Los Angeles, ale ne přímo tam, ale jen do městečka Barstow. Cílem dne bylo městečko duchů Calico a sopečný kráter Amboy. Městečko duchů bylo sice zajímavé, ale za ty ujeté kilometry příliš nestálo. V Barstow jsem pojedl v mexickém bistru mé oblíbené burritos a zavolal domů své paní. Z Barstow jsem pak pokračoval po Route 66, směrem na východ. Kousek od Route 66 leží Amboy Crater. Opuštěné parkoviště a velké horko, bylo příslibem adrenalinového zážitku. Cesta ke kráteru je dlouhá více než 3 kilometry, bez možnosti osvěžit se vodou a schovat se  před horkým sluncem. Přestože se takový výlet doporučuje ve dvou a více lidech, i tak jsem vyrazil. Kdyby člověk nebyl stresován náročností, tak výlet nebyl zas až tak složitý. Dno kráteru je zasypané, ale přesto z vrcholu je nádherný rozhled po mohavské pouště.

Calico je opuštěné město, tedy město duchů. Bylo založeno roku 1881a ve zdejších dolech se těžilo stříbro ve více než pětistech dolech. Název města pochází od nedaleké skalní formace, která byla pestrobarevná - calico colours. V roce 1882 mělo město svoji poštuŽilo zde více než 1200 lidí. S nálezem boritanu na výrobu skla se město rozrostlo. V roce 1890 poklesla cena stříbra a těžba se stala nerentabilní. V roce 1898 byla pošta uzavřena a s tím se vytratil i život z města. Ačkoli nyní město slouží pouze turistice, tak přesto jako jediné město duchů v USA má své stálé obyvatele a opět se svojí poštovní stanicí.

Amboy Crater je vyhaslá sopka v mohavské poušti. Leží poblíž vyhlášené silnice Route 66, asi 120km od Barstov a 2,5km od vesničky Needles. Stáří je odhadováno na 79000 let. Pro turisty je především zajímavou zastávkou na jejich kultovní silnici.

 
 hory v okolí Las Vegas sem tam palmy   Calico  Calico Ghost Town  vrásnění hornin
 Calico  Calico  sherif  stříkačka  Calico
 Calico - kdysi  prdelky  Calico  Calico  Calico
 prdelky jdou do školy škamny kadibudka pohled do údolí  škola
 Calico  Calico Calico  Calico  Calico
 Lokomotiva stříbrný důl  stříbrný důl  stříbrný důl  stříbrný důl
 horník Calico  Union Pacific Union Pacific Union Pacific
 tajemná elektrárna v poušti  vedení  Route 66  karavan  telegrafní dráty
 motel, který nikdo neviděl  u karavanu  zbytek pumpy  masiv lávy  Chevrolet Impala
 Chevrolet Impala  Amboy Crater  láva  ještěrka  Amboy Crater
 Tarantule  Amboy Crater  láva  láva  kráter
 Amboy Crater  Amboy Crater Amboy Crater  Amboy Crater  pohled do krajiny
 Amboy Crater  Amboy Crater  pohled do krajiny  pohled na autíčko  krajina
 Union Pacific  Amboy Crater  nad kráterem nad kráterem  Amboy Crater
 Martin u kráteru  zvědavá ještěrka  osamělé parkoviště  Route 66  Roy´s Café
 Cadilac  kalhotkový keř  botičkový strom  botičkový most