home Goechala Trek Darjeeling Varanassí Agra Delhi zvuky a videa mozaika o zemi about  
 

Goechala Trek, Gantok

Indické Himaláje ve státě Sikkim nabízejí dva treky - Shigallila a Goechala. Zvolili jsme si Goechala trek, který míří přímo pod třetí nejvyšší horu světa Kanchenzongu (8598mnm). Ačkoliv je Sikkim součástí Indie od roku 1975, pro vstup potřebujeme zvláštní povolení, která vám však vystaví na hranicích a bez poplatku.

Vyřízení povolení do Sikkimu:

  1. Na letišti si u místní policie vyžádejte razítko do pasu.
  2. Na sikkimských hranicích vás celník pošle do turistické kanceláře, kde si vás zaevidují a pošlou vás do města ofotit pasy a další dokumenty.
  3. pak vám vystaví povolení, kterým se prokážete u celníka, který vás vpustí do země. Nemají počítače, vše je evidováno ručně.

Výchozím bodem pro Goechala trek je městečko Yuksom, jež dříve bylo hlavním městem státu Sikkim. Trek však musíte zařídit v Gantoku (současné hlavní město Sikkimu) anebo Darjeelingu. Všechny treky jsou povolené jen s průvodcem, takže není možné vydat se do hor na vlastní pěst. Ceny treků se pohybují od 27$ do 40$ na den, zahrnují průvodce, nosiče, stany a jídlo po celou dobu pochodu. Není to zrovna levné, ale výstup na Mount Everest je minimálně desetkrát dražší. Trek už začíná přesunem z Gantoku do Yuksom, i když celý den strávíte v autě. Trek je možné uskutečnit na jaře (duben až červen) nebo na podzim. Na jaře je počasí sice nestálé, navíc se blíží monzunové deště, ale cesta je krásná, neboť kvetou rododendrony. Podzim zaručuje stabilnější počasí. V létě na horách prší a v zimě jsou cesty zaváté sněhem. Osada Tshoka, která je poslední vesničkou na Goechala treku je obydlena pouze v turistické sezóně.

Gantok je velmi zajímavé město. Navštívili jsme zde Enchey Monastery, kde jsme se poprvé seznámili s buddhismem. Cestu ke klášteru lemují stěny s modlitebními válečky, kterými se točí, aby si lidé mohli přečíst modlitbu. Klášter se rozkládá nad městem, a protože bylo pravé poledne, výstup dal celkem zabrat. Viděli jsme mladé kluky, jak si předčítají z knih, navštívili jsme i svatyni, a byli jsme překvapení, jakým způsobem mají Buddhu nazdobeného. Připomíná spíše vánoční stromeček s blikajícími světly. Výhled na město byl nevalný, neboť bylo zahaleno v oparu. Vzhledem k tomu, že jsme museli zařídit potřebná povolení pro horskou turistiku, nestihli jsme unikátní lanovku, která vede nad ulicemi města. Zato nás překvapil obchodní dům, vybudovaný v roce 2004. Jde o stavbu bez vnitřního vybavení s rozkradenými hydranty a nefunkčními výtahy. V několika patrech se prodává zelenina, hodinky, koření a jiné nezbytnosti indického života. Lidé byli milí, usměvaví a nezvykle rádi se fotili.

Vítejte v Sikkimu Gantok - autobusové nádraží Gantok bulvár nahoru Gantok bulvár dolů GE - Gantok elektrika
studentky Gantok - vysílač modlitební praporky modlitební chodník paní s válečky
Enchey Monastery kluci ve škole Enchey Monastery modlitební válečky Jakub mezi válečky
modlitební praporky Coca Cola boy Gantok Gantok Martin v Gantoku
na večeři domácí výchova holka paní s rybičkami supermarket
supermarket děti pamětní deska Supermarketu děti supermarket Kanchenjonga