home Goechala Trek Darjeeling Varanassí Agra Delhi zvuky a videa mozaika o zemi about  
 

Delhi

Delhí bylo pro nás vstupní bránou do země Orientu, zde naše putování začalo a rovněž končí. Prohlídku města jsme ponechali až na konec a udělali jsme dobře. Kvůli potížím sehnat vlak, bylo vhodné mít dostatečnou rezervu na zpáteční let. Delhí je moderní město a část "New Delhí" patří bez výhrady k moderním městům. Ceny hotelů jsou tady vyšší i když za podobný standard jsme jinde bydleli lépe. Delhí má nové a nádherné metro. Škoda jen, že kontroly u vstupu jsou přísné jako na letištích. Vlaky nejsou přecpané, naopak jsou tiché a staví vždy poblíž významných památek. Na Conaught Place naleznete řadu lepších restaurací včetně KFC a MC Donalds. Hotel byl vcelku uspokojivý, sloužil nám jako útočiště před odletem. Počasí se střídalo a občas pršelo. Na hotelu bydlela řada podivných lidí, kteří většinou odcestovali do Indie řešit své partnerské vztahy nebo jiné problémy. 

Kutub Minár

Delhí bylo vybudováno spojením sedmi starověkých měst. Kutúb Minár je pravděpodobně nejstarším původním městem. V areálu se nachází velké archeologické naleziště s dominantní věží. Zajímavý je nerezavějící sloup. Je kolem 7 metrů vysoký a do Dillí byl přemístěn ve 13. století z chrámu boha Višnu ve městě Udayagiri. Jeho stáří není úplně jisté - každopádně není mladší než 1600 let, avšak dle některých badatelů vznikl před více než dvěma tisíciletími. Záhadné je na něm to, že ačkoliv je vyroben ze železa, není přes své stáří rezavý, respektive ne příliš. Ve skutečnosti je jeho povrch rovnoměrně pokryt tenkou vrstvou rzi a u paty koroze proniká i více do hloubky, ale přesto je obdivuhodně zachovalý. Důvod dodnes není jasný. Někteří vědci se domnívají, že je tomu tak díky suchému vzduchu, avšak ten v Dillí opravdu není, nehledě na letní monzunové deště.

Červená pevnost - Lál Kila

Po návštěvě pevnosti v Agře, byla pro nás Červená pevnost v Delhí velký zklamáních. Bylo zrovna předmonzunové období, a tak zahrady byly vyprahlé. Stejně tak i paláce byly ve stejném duchu, jaké jsme doposud viděli. Je zde rozsáhlá expozice zbraní, od těch nejstarších až po současné. V pevnosti je pasáž, kde je spousta obchůdků se suvenýry. Vstup do pevnosti byl 100Rp.

India Gate

Mohutný osvětlený klasicistní vítězný oblouk na památku osmdesáti pěti tisícům indických vojáků padlých v první světové válce. Oblok připomíná pařížský Vítězný oblouk.

Džinistický Chrám

Poblíž Červené pevnosti se nachází Džinistický chrám. Džinisté jsou velkými ochránci přírody, většinou chodí nazí, nemají rádi oblečení z materiálů jako je  kůže, neubližují živým tvorům. Areál chrámu jsme sice navštívili, ale bylo již po zavírací době. Tuším, že bývá otevřený do tří hodin.

Jantar Mantar

Jantar Mantar (doslova "kouzelné přístroje") je observatoří pod širým nebem a nachází se poblíž Conaught Place v Novém Dillí. Byla postavena v 18. století maharadžou Jai Singhem II, jež pak vybudoval observatoře i v dalších indických městech (Jaipur, Váranassí, ...).  Mezi upravenými záhonky s palmami se tyčí rozměrné zděné konstrukce neobvyklých tvarů (Samrat, Jaiprakash, Ram a Misra Yantras) - podle stínů, které tyto sluneční hodiny vrhaly se vypočítával čas a také sloužily jako lunární kalendář. Misra Jantra, tvarem připomínající srdce, sloužila k měření vzdálenosti  nebeských objektů, například Slunce a Měsíce. Ram Yantra zase určovala polohu nebeských těles a tvarem připomíná býčí arénu.

panorama

Kutub Minár Kutub Minár Kutub Minár antikorový sloup antikorový sloup
Kutub Minár Kutub Minár India Gate Škoda Laura Jantar Mantar
Misra Jantra Jai Prakash Jantra Jai Prakash Jantra Misra Jantra Jai Prakash Jantra
Ram Jantra Martin na RAM Ram Jantra Jantar Mantar Jana a Ram Jantras
Samrat Jantra nové Metro Metro v Delhí v metru Červená pevnost
davy lidí na pevnosti palác v Červené pevnosti kluci indičtí kluci Martin s Indickou rodinkou
hlídač na pevnosti Džinistický chrám svastika džinista