home Goechala Trek Darjeeling Varanassí Agra Delhi zvuky a videa mozaika o zemi about  
 

Agra - Táj Mahál

Téměř každý si Táj Mahál spojí s Indií, málokdo však ví, že stojí na břehu řeky Yamuny ve městě Agra. V Agře jsou i jiné významné památky, jako je Červená pevnost, Páteční mešita, chrám Itmad-ud-daulah. Agra využívá své své slávy a proto vstupy do palácových komplexů jsou pro západní turisty předražené. Například vstup do Táj Mahálu stojí 750Rp, zatímco domácí platí 20Rp. Vstupenka působí dojmem, že platí i pro další památky, avšak i na ty musíte řádně připlatit. Přesto jsme navštívili Červenou pevnost (300Rp), Táj Mahál (750Rp) a za malý bakšiš i Páteční mešitu. Táj Mahál, jež nechal postavit panovník Šáhdžahán jako hrobku pro svou manželku Mumtaz Mahal roku 1631. Stavba trvala 22 let a představuje vrchol mughalské architektury. Bílou mramorovou hrobku, vykládanou polodrahokamy, obklopují čtyři štíhlé minarety a dvě mešity v červeného pískovce, postavené proti sobě. To však znamená, že pouze jedna z nich je skutečnou mešitou, protože druhá není obrácená k Mekce. Ostré sluneční paprsky propůjčují mramoru sněhovou bělost, která krásně kontrastuje s pískovcovou červení okolních staveb. Při vstupu každý obdrží lahev s vodou a návleky na boty, aby se mramor příliš neponičil. Z obrovské plošiny, na níž hrobka stojí, je hezký výhled zpět na park i na druhý břeh řeky Yamuny. Palác - tak se překládá hindské slovo mahal - zdobí citáty z koránu vykládané černým mramorem, pestré květinové vzory a proslulé mramorové "záclony".

Průvodci varují před možnými nástrahami  ze strany hoteliérů. Koncem devadesátých let minulého století se pojišťovny setkávaly s podivnými léčbami svých klientů u místních lékařů. Vše asi probíhalo následujícím způsobem. Turista navštívil restauraci a požil otrávené jídlo. Čirou náhodou se objevil ochotný cyklorikšák, který odvezl turistu k lékaři. Lékař léčil, spíše pacienta ubíjel, aby vymámil z pojišťoven co nejvíce prostředků. V Agře jsme tedy byli velmi obezřetní a hotel jsme zásadně vybírali podle průvodce Lonely Planet. Zprvu jsme navštívili velmi sympatický hotýlek, jen několik metrů od západní brány do Táj Mahálu. Levné pokoje byly plesnivé, nicméně měli k dispozici i dva zrekonstruované pokoje, které byly opravdu luxusní a v západním stylu. Jakmile jsme se začali zapisovat do knihy hostů, Jana si všimla, že v koupelnách není nainstalovaná sprcha. Tato drobnost nás bohužel odradila, že jsme se nakonec ubytovali v daleko horším hotelu, ale se sprchou.

Mladí, ale i starší obyvatelé města Agra mají výbornou zábavu - každý večer z teras svých příbytků pouštějí papírové draky. Tato mírumilovná hra má i svá pravidla, která jsou Evropanům utajená. Každý svým drakem útočí na draka svého kamaráda, obkrouží jej a s pomocí režné nitě drak draka podřízne. Agra je velmi živé město, kde každý večer vyhrává DJ v ulicích. V Agře jsme poprvé navštívili indický MC Donalds a lze říci, že jsme si jej i oblíbili. Namísto hovězích hamburgerů zde kralují kuřecí sendviče a naším favoritem se stal Chicken MC Maháradža. V Agře jsme strávili dva dny, neboť se nám nepodařilo sehnat dřívější vlak do Delhí, jinak na Agru postačí jeden den.

davy před Táj Mahálem Cyklorikša Červená pevnost Macchi Bhavan Táj Mahál na Yamuně
Martin na pevnosti Indík indická rodina indická mamka starší dcera
rodinný poklad šarmantní babička Jana Martin s Indkami Páteční mešita
Páteční mešita vosí hnízda muslimský poklad Agra smetištní zákoutí kluci na velbloudu
prodej zeleniny řezník parkoviště velbloudů terasa pohled na Táj Mahál z hotelu
Táj Mahál v ranním oparu Kamal dudci Táj Mahál Táj Mahál
Kamal Táj Mahál Martin a Táj Mahál Táj Mahál, Jana a Petr Táj Mahál skrz brýle
Táj Mahál Táj Mahál - kopule Táj Mahál - zdobení kopule mramor, vykládaný kameny včelí hnízdo
relax velbloud na Yamuně kameníci českoindická restaurace první pomoc
opička na vedení Mac Donald v Agře indická nabídka imperialistický pohled na svět řeka Yamuna
řeka Yamuna rozbitý tuk tuk prodejce hrachu a rýže bambusové lešení prasátko
indická slečna prase v žitě prasata v ulicích DJ z Agry kluci s vláčkem
oběd v hotýlku ulička terasy pouštění draků Martin a Táj Mahál
toaleta na posteli Táj Mahál - panorama