Supai

Supai je indiánská vesnička v Grand Canyonu. Jde o takou delikatesu, o které málokdo ví a poměrně snadno se můžete dostat až na dno kaňonu. Nedaleko se nachází úchvatné vodopády a nejen to, místní lidé jsou zajímaví a stojí za to pozorovat, jak se zde žije. Děti tu nejezdí na tříkolkách nebo koloběžkách, ale na koních a to pěkně zostra. Vesnička je přístupná pěšky (8mil) a nebo vrtulníkem z konečné silnice 22 (indiana highway).

Odbočili jsme ze slavné route 66 na Indiana highway 22 a jeli 60mil územím nikoho. V duchu jsem si pomyslel, že pokud by se cokoliv stalo s autem, tak si ani nezavoláme o pomoc. Po hodině jízdy jsme dojeli na konec cesty a ponechali auto svému osudu na parkovišti. Nalákal jsem Lenku na let vrtulníkem, jenže jsem nevěděl, že v sobotu se nelétá. Optal jsem se proto ve stánku Indiána, zdali by se dalo dole přespat. Odpověděl, že si mám zatelefonovat do lodge a nebo spát v kempu. Neměl jsem však signál, a tak jsem se optal jedné skupiny, zdali by někdo nemohl zavolat dolů a optat se. Bohužel během oběda nikdo nezvedal telefon a mimo jiné jsem se dozvěděl, že možnost ubytování je tak 50 na 50, ale vzhledem k pořádané svatbě je to téměř nemožné. Skleslý jsem zašel za Indiánem a ten sloupl ulepenou karimatku ze své židle a podal mi deku z kanape, která byla určitě útočištěm různých zvířátek. A to bylo maximum, co jsem mohl své ženě nabídnout. Svatbu jsem z taktických důvodů zamlčel a Lenka svolila a mohli jsme se vydat na cestu. Zprvu je cesta velmi prudká, ale schůdná, jakmile se přijde na hranu kaňonu, cesta zvolní a je spíše vycházková, až na neskutečné vedro a písek, do kterého se boří nohy. Cestou nás míjeli Indiáni na koních, kteří tak zásobují vesnici, převážejí zavazadla turistům a doručují poštu. Pokud byla možnost zastavit pod skalním převisem a vyčkat několik minut ve stínu, rádi jsme toho využili. Také jsme šli více než 3 hodiny. Milé zakončení této trasy bylo zprávou, že se můžeme ubytovat v turistické chatě (lodge). Ceny nejsou moc lidové, ale vzhledem k exkluzivitě místa, přijatelné (pokoj, permit). Indiáni mají jiný metabolismus než my. Konzumní doba jim nadělila panděra a nejsou schopni strávit alkohol. Ve vesničce je proto přísný zákaz alkoholických nápojů. Z toho důvodu tu nenajdete ani restauraci. Pokoj byl velmi pěkný, čistý a koupelnou. Jediné co nám chybělo byla lednička. Jen co jsme trochu pokřáli, vypravili jsme se k vodopádům. Havasu Falls jsme bohužel minuli a jakmile jsme zpozorovali hluboký sráz před námi, bylo nám jasné, že tudy cesta nevede. Vzhledem k soumraku a nebezpečí, které po západu slunce nenechá na sebe dlouho čekat, jsme se rozhodli pro návrat a vodopády navštívit druhý den.

Večer jsem ještě stihl podiskutovat s přáteli, které jsem potkal nahoře na parkovišti o politice, chřestýších a vůbec Grand Canyonu. Druhý den jsme si trochu přivstali a tentokráte jsme se úspěšně přiblížili k Havasu Falls. Cestou jsme potkávali davy lidí a Lenku jsem ubezpečoval, že určitě nepoletí vrtulníkem a půjdou pěšky. Vodopád byl úchvatný s nádhernou a průzračnou tůňkou. Cesta měla smysl, a škoda že nebylo víc času, o kus dál jsou k mání ještě Beaver Falls, ale to snad někdy jindy. Vrtulník měl letět kolem desáté hodiny, ale již před devátou byl na heliportu pěkný šrumec. Snad všichni chtěli letět nahoru. V seznamu jsme se dostali na druhou stranu a tak jsme letěli až v nějaké osmé várce.

 
Supai  

ubytování

145 $

permit

2*35 $

vzdušné

5 $

tax

22 $

vrtulník

2*85 $

Total

412 $

 

 vyhřátí koně

 

 odpočívající auta

 

 pohled do kaňonu

 

 připraven k sestupu

 

 ještěr

 

 vrátit či nevrátit se?

 

 prudký sešup na začátku

 

 kaňon

 

 karavana

 

 karavana

 

karavana v kaňonu

 

 karavana

 

 Leník u vstupu do kaňonu

 

kaktusy

 

 zasloužený oběd

 

mělká část kaňonu

 

 kaňon

 

 kaňon

 

 kaňon

 

 karavana

 

kaňon

 

 lemující skály

 

 Leník v kaňonu

 

kaňon

 

kaňon se zdvihá

 

strom v řečišti

 

Leník v řečišti

 

menhir v řečišti

 

na začátku vesničky

 

na začátku vesničky

 

Leník ve vesničce

 

kluk krotí mustanga

 

       
divoký mustang

 

Mustang pod kontrolou

 

zasloužená Coca Cola

 

koně

 

       
všude koně

 

a různých velikostí

 

a nebo pole s kukuřicí

 

místní dopravní prostředek

 

       
místní škola

 

spokojený Leník

 

indiánský dům

 

a zase koně

 

       
kaktusy

 

Navajo Falls

 

Navajo Falls

 

Leník

 

       
skály

 

Havasu Canyon

 

Navajo falls

 

Navajo Falls

 

       
koupel pro srdcaře

 

Navajo Falls

 

táta hledá dceru

 

příjemná snídaně

 

       
snídaně

 

perfektní ubytování

 

perfektní koupelna

 

Havasupai lodge

 

       
koně u kostela

 

indiánský nepořádek

 

i tak se bydlí

 

Navajo Falls

 

       
Navajo Falls

 

Havasu falls

 

Havasu falls

 

Havasu falls

 

       
Havasu falls

 

Havasu falls

 

Havasu falls

 

Havasu falls

 

       
cestou zpět od Havasu Falls

 

koňská idylka

 

Leník hlídá heliport

 

čekání na letišti

 

       
čekání na helikoptéru

 

kropení heliportu - poletíme

 

platba i kartou

 

6-ti místná helikoptéra Bell 206

 

       
první pasažéři

 

indiánská slečinka

 

a další cestující

 

pod dohledem šerifa

 

       
helikoptéra v objetí skal

 

 Havasupai

 

Havasupai

 

Havasupai

 

       

 Leník je šťastný

 

pohled na kaňon

 

konečně na zemi