Antelope Canyon

Anteloppe Canyon se nachází kousek od města Page v Arizoně. Kaňony jsou v podstatě dva - horní a dolní, přičemž za každý se platí zvlášť a ne zrovna málo peněz. Nejkrásnější je v poledne, kdy sluníčko proniká dovnitř a obarvuje tak stěny kaňonu.

Městečko Page leží nedaleko vodní nádrže Lake Powell. Ceny za ubytování nás mírně rozhodili, patřily k nejvyšším při našem putování. A to jsme prozkoumali více než třetinu motelů a hotelů. Město Page samo o sobě je nezajímavé, nicméně na jih odsud po silnici 98 se nachází přírodní unikát – Anteloppe Canyon. Jde o pískovcový kaňon, místy úzký i dva metry, kam prosvítá světlo otevřeným stropem. Kaňon se nachází v přírodním parku Navajo, který obhospodařují Indiáni. Ceny nejsou vůbec lidové, skoro až přemrštěné. Jednak se platí parkovné, ale ne na osobu, ale na auto a dále pak prohlídka kaňonu s průvodcem. Pravdou je, že Indiáni byli vstřícní a veselí, navíc hráli na píšťalky, takže to mělo i nějakou přidanou hodnotu oproti strohým a nezábavným průvodcům v parku Mesa Verde.

Vstup a parkoviště, ze kterého se vyráží k Hornímu Antilopímu kaňonu se nachází přibližně tři míle za městem Page po silnici 98. Kaňon je pak vzdálený ještě dalších čtyři a půl kilometru vyschlým korytem řeky. Vstup je zpoplatněn a trvá přibližně hodinu a za doprovodu průvodce. Ten každému ukazuje co má fotografovat a jak na to. Pokud nemáme stativ je dobré si jej za pár dolarů půjčit hned na parkovišti při placení vstupenky. Mimochodem hodinová prohlídka stojí 31USD i s parkovným.

Indiáni říkají Upper Antelope Canyonu Tse bighanilini, což přeloženo do češtiny znamená Místo, kde voda probíhá skalami. Anglicky se pak horní kaňon označuje jménem The Crack (Trhlina). Často jsou však ve spojitosti s touto soutěskou slyšet i jiné názvy, jako například Windcave (Jeskyně větru), Cathedral Canyon nebo Corkscrew (Vývrtka).
Do kaňonu se vstupuje nenápadnou skalní štěrbinou, která po pár metrech každého pohltí do chladivého šera. Chodba dál je pak celkem široká, skalní stěny, vymodelované do hladka vodou, se klenou nad hlavou jako zdi nějaké katedrály. Dno je poměrně rovné, pokryté vrstvou jemného písku, v zadní části se kaňon znatelně zužuje.
Každého zřejmě překvapí, že Upper Antelope Canyon není dlouhý. Přibližně dvacet až třicet metrů hluboká a poměrně temná soutěska překvapivě končí po asi čtyřech stech metrech.

Dopoledne proniká do úzkého kaňonu poměrně málo přímého světla, paprsky se ale odrážejí od stěn a pronikají postupně do spodnějších částí. Osvětlený pískovec se nejprve rozzáří do hnědých, potom oranžových a nakonec zářivě červených tónů. Neustále se barevně mění přímo před očima, do „uměleckého díla“ se zamíchají i bílá, žlutá, nachová, fialová a modrá. S pokročilou dobou pak získávají barvy na intenzitě. Kdo nechce nic propásnout, musí neustále hru barev sledovat.

Vrchol této podívané přichází v pravé poledne. Na několika málo místech dopadají sluneční paprsky přímo kolmo dolů na písčité dno a v nádherné, krvavou červení žhnoucí soutěsce vytvářejí skutečné světelné sloupce. Každý, kdo se v té chvíli nachází v Antelope Canyonu, je úžasným divadlem doslova pohlcen. Člověk najednou zapomíná na všechny těžkosti a uvědomuje si, že se účastní něčeho velkého a nadpozemského, má pocit, že se nachází na místě, kde se světlo setkává s temnotou, nebe se zemí, a je nesmírně vděčný za to, že může být při tom.S pokročilou hodinou přímé paprsky mizí. Hra světla, tvarů zaoblených stěn a červené barvy ale pokračuje a ještě několik hodin po poledni je možné mnohé objevovat – přisuzovat světelným úkazům vlastní názvy, nechávat plynout svou fantazii...

V srpnu 1997 se do kaňonu spolu s průvodcem vydala skupina lidí, bohužel právě v době, kdy se na míle daleko strhla velmi prudká letní bouře. Voda velice rychle naplnila veškerá koryta a ohromnou silou strhla s sebou všechny, kteří se v dolním kaňonu nacházeli. Z celkem dvanácti lidí jedenáct zemřelo. Po devět měsíců pak byl Lower Antelope Canyon uzavřen, než se podařilo vytvořit podmínky, aby se podobná tragédie už neopakovala. Pojistkou je nejen neustálé a důsledné sledování počasí, ale i několik kovových beden podél horního okraje skalní štěrbiny se záchrannými lany a sítěmi – pro případ, kdy by bylo nutné při přívalové vodě, takzvané flash flood, okamžitě zasáhnout a lidi ze soutěsky vytáhnout.

 

elektrárna ve městě Page

 

přehrada na lake Powell

 

Leník u přehrady

 

Leník

 

       
zajímavá skála

 

Colorado River

 

dinosauří stopy

 

most přes řeku Colorado

 

       
nerezová turbína

 

Lake Powell

 

turbína

 

Lake Powell

 

       
Anteloppe Canyon

 

na stezce

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

Martík a Leník

 

Anteloppe Canyon

 

Anteloppe Canyon

 

       
Anteloppe Canyon

 

vášnivá fotografka

 

Anteloppe Canyon

 

a venku ze skal

 

       
Indián

 

zase spolu

 

skupinka fotografuje

 

zdvihnutý písek

 

       
nastupujeme do kraksny