Monument Valley - krajina Marlboro

Monument Valley je park, který se nachází na rozhraní států Utah a Arizona. Nachází se zde obrovské, červené, pískovcové útvary. Nejvyšší z nich měří 300m. Území mají ve správě navažští indiáni od roku 1958.

Opět se jedná o pouštní gotiku, ovšem nevídaných rozměrů. V tomto údolí po sobě eroze ne všude stejně pevného pískovce zanechala zajímavé věže, nazývané messa (stoly) nebo butte (vršky, hřbety). Asi před 250 miliony let tvořil místní rudy písek dno mělkého moře. Na dně se v mohutných vrstvách usazovalo bahno, jehož tlak zpevnil podložní písek na porézní pískovec a nadložní sedimenty se postupně přeměnily v jílovité břidlice. Moře ustoupilo a asi před 70miliony let se zemská kůra v tomto místě vyzdvihla - vznikla jakási kupole, do níž vnikly horké vulkanické horniny. Bývalé mořské dno se proměnilo v obrovskou pískovcovou náhorní plošinu pokrytou jílovitými břidlicemi a slepencem, což je hrubozrnná usazená hornina, složená hlavně z oblázků a písku. Po miliony let pak vítr a voda obnažené vrstvy hornin formovaly - nejprve vznikla planina rozbrázděná kaňony a roklemi, později zůstaly stolové hory a ty se v závěrečné fázi vývoje mění na skalní pilíře. 2 Elephant bute tento útvar připomíná sloní záda. Výška 778 ft 3. 3 sestry 4. John Ford point Především filmaři způsobili, že tento pohled se stal nejslavnějším v celého údolí. Za všechny filmy připomeňme Dostavník a za všechny režiséry Johna Forda, který na tomto místě sedával a zde se rozhodl točit filmy v Monument valley 5. Camel bute 15.5.Navajo indian reservation Navajové – Navajo název v jazyce Tewů, vlastní název Diné – lidé. Původně žili na severu a živili se lovem a sběrem. V 11.století se přesunuli na jih a stali se zemědělci, tkalci a pastevci. Základem rodiny je babička. Děti přísluší jí a jejímu klanu. Muži staví pro manželku a rodinu hogan / obydlí / dále od tchýně se kterou nesmějí mluvit ani se na ni podívat. Nejvíce obřadů je zaměřeno na léčení malbou do písku. Pod španělským tlakem byli Navajové zatlačení do oblastí kaňonů a pouští. V současnosti žije v Navajo indian reservation na ploše 23 200 km2 cca 220 000 Navajů. Mají vlastní samosprávu, příjmy z ropy, zemního plynu, uhlí, tepelné elektrárny a z turistiky. Jedním z center je Tuba city. Navajové mají školy s výukou vlastního jazyka. Navajové jsou druhým nejpočetnějším indiánským kmenem v USA a žijí v největší rezervaci v USA.

Monument Valley je jen komerční část, ale zajímavá je celá oblast, doporučuji projížďku autem po silničce v údolí bohů. Nic se za to neplatí a je to pěkně divoký adrenalin, délka je asi 20mil. Po návratu zpět na hlavní silnici 163, nenechají na sebe obří skalní útvary dlouho čekat. Je zajímavé, na jakou dálku je lze spatřit. Vstup do parku je zpoplatněn a jde jen a pouze o autoturistiku. Nenajdete tady oficiální turistické stezky. Nicméně je to dobrá příležitost, jak si pohrát s autem na písku a v pořádné dopravní zácpě.

 

 

 

 

kousek za městem Cortez

 

indiánská naftová pole

 

indiánská naftová pole

 

drsná krajina Utahu

 

       
drsná krajina Utahu

 

autem údolím bohů

 

autem údolím bohů

 

autem údolím bohů

 

       
autem údolím bohů

 

unpaved road v údolí bohů

 

póza s autem

 

unpaved road

 

       
docela daleko od Monument Valley

 

spolu

 

Monument Valley

 

Monument Valley

 

       
auto v údolí monumentů

 

skála v monument valley

 

Chevrolet

 

cestou k třem sestrám

 

       
Tři sestry

 

Chevrolet

 

turisté

 

turisté

 

       
indiánské koně

 

koně

 

Monument Valley

 

indiánek

 

       
auta na prašné cestě

 

Thunderbird mesa

 

Martínek

 

Leník

 

       
Thunderbird mesa

 

indiáni prodávají

 

auta v údolí monumentů

 

Elephant butte

 

       
indiánská obydlí

 

údolí monumentů

 

traffic jam

 

údolí monumentů

 

       
zaprášené auto